Utrecht start vrijwillige kavelruil in Kromme Rijn Oost
De kavelruil vindt plaats in het gebied tussen Langebroek en kasteel Amerongen. De kavelruil is van belang om natuurdoelen in Kromme Rijn Oost te realiseren en agrarische bedrijven meer toekomstbestendig te maken, aldus de provincie.
Natuur- en landbouwdoelen
Sommige percelen van grondeigenaren liggen versnipperd tussen percelen van aangrenzende buren. Vanuit kosten- en beheeroogpunt is dit niet altijd gunstig. Met een kavelruil kan grond in overleg met een kavelruilcoördinator beter worden verkaveld. Dit levert grote voordelen op voor agrarische bedrijven en de natuur. Ook sommige stukjes natuur liggen versnipperd in het gebied; de provincie hoopt daar met de ontwikkeling van nieuwe natuur meer één geheel van te maken (zie kaart).
Zo is het kavelruilproces belangrijk voor het verbeteren van de landbouwstructuur, het versterken van de Lekdijk en het behalen van natuurdoelen op grond van het Natura 2000 en Natuurnetwerk Nederland (NNN), aldus de provincie.
Geheel vrijwillig
Deelname aan de kavelruil in het gebied Kromme Rijn Oost is geheel vrijwillig. Grondeigenaren en/of grondgebruikers die zich aanmelden, worden door middel van gesprekken aan huis betrokken bij het kavelruilproces. De kavelruilcoördinator bekijkt wat de wensen van de grondeigenaren en grondgebruikers zijn en of deze binnen de spelregels van de kavelruil passen.
Om het kavelruilproces zorgvuldig en transparant te laten verlopen, heeft de provincie een werkwijze opgesteld. Hierin staat onder andere beschreven hoe gronden worden toebedeeld en aan welke eisen de deelnemende partijen moeten voldoen. De kavelruil wordt stap voor stap uitgevoerd met meerdere (kleine) kavelruilen. Hierdoor staat de ruil toekomstige ontwikkelingen niet in de weg.
Belangstellenden kunnen zich inschrijven tot en met zondag 4 juni 2023. Meer informatie en een aanmeldformulier is te vinden op de website.