Column: Komt er een eind aan het eenzijdige stikstofbeleid?
Wopke Hoekstra breekt het Coalitieakkoord open vanwege de stikstofdeadline en diverse landbouworganisaties leggen beurtelings bommetjes onder het nog te sluiten Landbouwakkoord. De vraag is of deze ontwikkelingen daadwerkelijk resulteren oplossingen, zoals het erkennen van managementmaatregelen die in de praktijk bewezen en relatief eenvoudig toepasbaar zijn. Ondanks dat dit nog een brug te ver lijkt, zie ik wel een kleine verschuiving in het sentiment rondom het stikstofbeleid.
Eenvoudiger
Met BBB als kansrijke coalitiepartner in alle twaalf provincies is een andere invulling van het stikstofbeleid denkbaar. Eurocommissaris Frans Timmermans bezocht Caroline van der Plas in Den Haag om te bespreken waar de ruimte binnen de Europese richtlijnen ligt om het doel, bescherming van de natuur, op een andere manier te realiseren. Tegelijkertijd stellen stikstofexperts Erisman en de Vries in onder meer NRC dat het Nederlandse stikstofbeleid eenvoudiger moet. En zelfs op het ministerie van LNV lijkt de blik verbreed. Er wordt gewerkt aan een indicator die de natuurkwaliteit in brede zin weergeeft als vervanger voor de KDW als leidend principe voor natuurkwaliteit. Komt er een eind aan het huidige stikstofbeleid met een focus op wat er niet kan? En is dit het begin van een bredere aanpak om de Nederlandse natuur te beschermen?
Hoewel de debatten in de Tweede Kamer zich nog steeds tot de symbolische 2030-2035 discussie beperken, zijn de recente ontwikkelingen positief. Niet omdat ik als boer nu lekker achterover kan leunen en hoop dat het allemaal mijn kant op komt. Wel, omdat de praktijk laat zien dat het huidige stikstofbeleid te weinig recht doet aan de kennis en kunde van de mensen in de gebieden. Daarnaast zorgt de grote focus op stoppen en uitkoop bij mij als jonge ondernemer voor weinig motivatie.
Wet
Het idee (en de angst) bestaat bij sommige partijen dat stikstofbeleid niet meer nodig is. Ook met BBB aan het roer verwacht ik dat stikstof, maar breder natuur en biodiversiteit belangrijke thema’s blijven. En dat is ook niet vreemd. Vanuit Europa is er simpelweg wet- en regelgeving waar Nederland aan moet voldoen. Nog nooit heb ik iemand van BBB horen zeggen dat ze zich niet aan de wet hoeven te houden. Een alternatieve aanpak met doelbereik, waarin óók stikstofreductie thuishoort, kan, aldus Timmermans.
Komende tijd zal, niet alleen onder leiding van BBB, het stikstofbeleid in de belangstelling blijven. Ik hoop dat huidige inspanningen leiden tot een stikstofbeleid dat recht doet aan de kwaliteiten van het gebied, mét een focus op de blijvers die de schouders er flink onder willen zetten, zoals ik en velen met mij.
Tekst: Amber Laan