Rijkswaterstaat houdt 100 miljoen m3 extra water vast in IJsselmeergebied
De verhoging was al aangekondigd, aldus H2O Actueel. ‘Door extra water vast te houden, anticipeert de dienst op de wateraanvoer van de grote rivieren, die als gevolg van de geringe sneeuwvoorraad in de Alpen in het voorjaar minder zal zijn dan normaal, zo is de verwachting.’
Afvoer Rijn kwetsbaar
Daardoor is ook de afvoer van de Rijn kwetsbaar, aldus Rijkswaterstaat. ‘Zodra het voorjaar van start is en het weer wat zonniger wordt, zal het meerpeil van het IJsselmeer en het Markermeer door het gebruik in de omliggende regio’s en verdamping dalen.’
Voor het eerst zo vroeg
Het is dit jaar voor het eerst dat al zo vroeg het peil wordt verhoogd, meldt H2O Actueel verder. ‘Vorig jaar gebeurde dat pas in mei toen het al een tijdlang droog was.’ Over de verhoging nu is overleg geweest met 'de natuurorganisaties en onze samenwerkingspartners in het IJsselmeergebied aangezien het broedseizoen nog moet starten', laat Rijkswaterstaat weten.
Flexibel peilbeheer
Het flexibele peilbeheer wordt sinds 7 februari 2019 toegepast, nadat in 2018 het peilbesluit IJsselmeergebied was genomen. Toen is met de waterschappen afgesproken om volgens het protocol Operationeel Flexibel Peilbesluit het waterbeheer in het IJsselmeergebied uit te voeren.
Inspelen op droogte
‘Met aanpassen van het waterpeil kan beter worden ingespeeld op extreem droge periodes en de behoefte aan zoetwater. De extra buffer is belangrijk voor met name landbouw en natuur in het noorden van Nederland’, aldus H2O Actueel ter besluit.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: H2O Actueel