Uitslag onderzoek over ervaringen invullen Gecombineerde opgave
Veel frustratie over Gecombineerde opgave
De uitslag van het onderzoek werd gisteren gepresenteerd tijdens het drukbezochte webinar ‘De uitdagingen van de Gecombineerde opgave: hoe pak ik het aan?’. Er waren 1200 aanmeldingen en bijna 900 kijkers. Uit de livechat tijdens het webinar en uit het onderzoek bleek dat boeren veel vragen hebben, met name akkerbouwers.
Uit het onderzoek blijken boeren het complex te vinden om te beoordelen welke ecoregeling het beste past bij het eigen bedrijf. 93 procent vindt het moeilijk tot zeer moeilijk.
Datzelfde geldt voor het invullen van de Gecombineerde opgave. 9 op de 10 vindt het invullen moeilijk tot zeer moeilijk. Meer dan de helft (52 procent) vult het daarom niet zelf meer in, maar laat het een adviseur doen. Vorig jaar was dat nog 32 procent.
Het kost dit jaar veel tijd om de Gecombineerde opgave in te vullen. Hoofdredacteur Robert Ellenkamp van Agrio, die tijdens het webinar de uitslag presenteerde, sprak voor de uitzending met een melkveehouder die vorig jaar 2 uur kwijt was aan het invullen van de Gecombineerde opgave en zijn accountant nog een half uurtje. „Nu lukte het hem niet en had hij naast zijn accountant een extra adviseur nodig." Dat blijkt ook uit het onderzoek. Boeren zijn veel meer tijd kwijt aan het invullen en uit de reacties in het onderzoek blijkt dat een grote bron van frustratie te zijn. 48 procent doet er 2 dagen of langer over en 34 procent zelfs 3 dagen of meer.
Die frustratie leidt ook tot een zeer lage waardering rondom de informatievoorziening, gebruiksgemak en helpdesk. De gemiddelde waardering daarvoor varieert van een 4,0 tot een 4,5.
Bufferstroken, eco-regelingen en landschapselementen zorgen voor de meeste frustratie. Ook werd in de toelichting vaak opgemerkt dat niet duidelijk is hoe een maatregel doorwerkt in de uiteindelijke status van brond, zilver of goud.
En tenslotte houden boeren na het invullen een groot vraagteken boven hun hoofd of ze het goed hebben gedaan. Slechts 36 procent zegt op die vraag ja. Uit de toelichting die boeren geven op de vraag blijkt dat mensen die ja invullen vooral veel vertrouwen hebben in hun adviseur of de medewerker van de helpdesk. Daar varen ze op. Opvallend hoog is het percentage van 39 procent die aangeeft het niet te weten. En 24 procnet heeft er helemaal geen vertrouwen in en zegt nee.
De uitslag werd gepresenteerd tijdens het webinar. Daarin geven RVO, Alfa en het ministerie van LNV uitleg en beantwoorden vragen. Het webinar is hier terug te kijken. Omdat er heel veel vragen zijn binnengekomen die niet allemaal behandeld konden worden verschijnt er volgende week een extra artikel online met de antwoorden vanuit RVO, het ministerie en Alfa accountants.