Jacht op konijn en haas komende seizoen niet mogelijk; Jagersvereniging reageert fel
Door de maatschappelijke ontwikkelingen en juridische procedures wil Van der Wal toewerken naar een begrijpelijk stelsel met toekomstperspectief voor de lange termijn. Om te kijken hoe zaken verbeterd kunnen worden, is ze een traject gestart om het huidige faunabeheersysteem tegen het licht te houden.
Deze stelselwijziging wil de minister gaan vormgeven in een zorgvuldig proces met provincies en faunabeheereenheden. Ook belangenorganisaties van zowel de kant van de jagers als dierenbeschermers worden hierbij betrokken. De ontwikkeling van het telprotocol, de impactanalyse en het hierboven genoemde onderzoek naar de omvang van schade door landelijk aangewezen en vrijgestelde soorten worden hierbij betrokken, net als de uitkomsten van de nu lopende juridische procedures.
Omdat Van der Wal verwacht dat dit proces jaren gaat duren, heeft ze de afweging gemaakt om voor de wildlijst de huidige regeling aan te houden. Dit betekent dat de landelijke jacht op het konijn gesloten blijft en de jacht op de haas in Groningen, Limburg en Utrecht niet wordt geopend.
Onbegrip over besluit
De Jagersvereniging snapt haar besluit niet. 'De inkt van de tellingen is letterlijk nog niet droog’, stelt directeur Willem Schimmelpenninck van der Oije. ‘Tellingen waarvan was toegezegd dat deze zouden meewegen in een volgend besluit over de wildlijst'. De vereniging concludeert, afgaande op de brief, dat er geen inhoudelijke heroverweging heeft plaatsgevonden.
Het besluit om het jachterverbod op het konijn en de haas te handhaven voordat de resultaten van de trendtellingen binnen zijn, en de gelegenheid is geboden de telgegevens uit eerdere jaren volgens CBS-protocol te analyseren is op zijn zachtst gezegd voorbarig, zo meent de Jagersvereniging. Voorzitter Theo ten Haaf wil hierover op kortst mogelijke termijn in gesprek met de minister.
Aankomende dinsdag vindt ook een (extra) bestuursvergadering plaats om verdere acties vanuit de Jagersvereniging te bepalen.
Bodemprocedure
De Jagersverenigingen en de Federatie Particulier Grondbezit zijn een bodemprocedure tegen de Staat gestart. Ze hebben er bij de rechtbank in Den haag op aangedrongen om zo snel mogelijk een zittingdatum voor de bodemprocedure in te plannen. ‘Het is een kwestie van lange adem’, stelt Schimmelpenninck van der Oije. ‘Het is ook maar zeer de vraag of we voor de zomer al in de rechtbank zullen staan. Tegelijkertijd blijven we in gesprek en voorzien we de minister en de ambtenaren van het ministerie van LNV van goed onderbouwde informatie, op basis waarvan een wijziging van hun visie een logisch gevolg zou moeten zijn.’
Geen uitvoering aan moties
De Tweede Kamer nam vorig jaar twee moties aan van Derk Boswijk (CDA) en Caroline van der Plas (Boer Burger Beweging). Hierin werd verzocht om samen met onder meer de Jagersvereniging en SOVON te komen tot een wetenschappelijk gedragen telprotocol alsmede analyse- en beoordelingssystematiek. Ook het verzoek om de al jarenlang door wildbeheereenheden verzamelde cijfers alsnog te betrekken bij het beoordelingsproces, werd breed gesteund.
De Jagersvereniging wil op korte termijn in gesprek met beide indieners van de moties.