Tien arbeidsmigranten in Bollenstreek dreigen op straat te komen
Anders gaat de dwangsommeter tikken tot een maximum van 12.000 euro, zo blijkt vandaag uit een spoeduitspraak van de hoogste bestuursrechter. Die is het geheel eens met de gemeente dat de woning een eengezinswoning is en dat het verhuren van kamers in de woning aan arbeidsmigranten in strijd is met het bestemmingsplan. Dat de burgemeester van Lisse in een uitzending van het TV-programma Pointer op 22 oktober vorig jaar zou hebben gezegd niet automatisch te gaan handhaven als arbeidsmigranten in strijd met het bestemmingsplan in gewone woningen, of andere panden wonen, betekent volgens de Raad niet dat Lisse op de handen moet blijven zitten. Het verschil met door de burgemeester genoemde voorbeelden is dat de buren aan de Heereweg concreet hebben geklaagd over geluid- en andere overlast. En zij hebben een handhavingsverzoek ingediend.
Moet optreden
Dan moet de gemeente wel optreden, aldus de bestuursrechter. Die ziet verder geen verzachtende omstandigheden die de gemeente zou moeten bewegen op af te zien van handhaving. Duidelijk is dat de gemeente de kamerbewoning niet wil legaliseren. Verder blijkt dat Mployment nog steeds geen vergunningsaanvraag bij de gemeente ingediend om de bewoning te legaliseren. Ook de bewering van Mployment dat er geen alternatieve woonruimte voor de migranten beschikbaar is en dat die op straat terecht dreigen te komen is geen reden om dan maar niets te doen.
De Raad vindt het bovendien niet er kies van Mployment om, nadat de dwangsom al was opgelegd, nog eens vier extra migranten in de woning te zetten, waardoor het aantal van zes naar tien steeg. Kortom, huisvestings- en uitzendbureau Mployment zal in actie moeten komen en de woning binnen twee weken ontruimen.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ruth van Schriek