'Europese Commissie hamerde op gedwongen uitkoop veehouders'
De uitwisseling vond plaats op 8 november, tijdens een discussie met hoge ambtenaren over hoe Nederland het Europese natuurbeleid kan uitvoeren. Volgens documenten die FTM heeft ingezien, wees Samsom de ambtenaren op de 24 miljard die het kabinet heeft uitgetrokken voor de transformatie van de landbouwsector. 'Voor uitkoop van veeboeren', citeert het onderzoeksplatform, daarmee de doelen van het budget versmallend.
Het kabinet gaat de richting van Samson echter nog niet op. Hoewel Van der Wal verplichte opkoop altijd als stok achter de deur heeft gehouden, heeft ze tot nu toe vooral ingezet op vrijwillige opkoop, naast verplaatsing of extensivering. Maar ze is nog altijd niet met een 'woest aantrekkelijke regeling' gekomen, die boeren duidelijk maakt waar ze nu op kunnen rekenen als ze willen stoppen of hun bedrijf verplaatsen of extensiveren. Naar verluidt ligt de vertraging in Brussel; de Europese Commissie ligt dwars en wil regelingen maar in beperkte mate goedkeuren, omdat er anders sprake zou zijn van ongeoorloofde staatssteun.
Niet happig
Volgens FTM zou Samsom echter hebben gezegd dat de Commissie veel minder problemen zou hebben als het geld wordt ingezet voor verplichte opkoop. Dergelijke staatssteun zou de Commissie toejuichen.
Maar de Nederlandse regering lijkt niet happig om die richting op te gaan. De Nederlandse ambtenaren die met Samson hebben gesproken, hebben hem ook verteld dat verplichte opkoop weliswaar achter de hand wordt gehouden, maar dat de regering daar vooralsnog niet op inzet. Vier maanden na dat gesprek, en na de overduidelijke overwinning van de BBB in de provinciale verkiezingen, lijkt het pad van gedwongen uitkoop nog verder weg.
In een reactie naar FTM en NOS laat Samson weten dat hij Nederland enkel heeft willen wijzen op de verschillen in Europese staatssteunregels tussen onteigening en vrijwillige uitkoop. En dat de Commissie landen de vrije keuze laat over welk instrument ze willen inzetten.