Campagneleider Henk Vermeer (BBB): 'Geld in reservekas voor Tweede Kamerverkiezingen'
De spandoeken van jullie partij waren overal zichtbaar in het land. Hoe kijk je terug op de campagnetijd?
„Super. We hadden twee jaar geleden beperkte middelen en weinig mensen. Wel hadden we een mooie groep vrijwilligers in verschillende delen van Nederland. Nu stond er in elke provincie een groot team klaar. Ook hadden we in iedere provincie een campagnehoofd dat zelf dingen bedacht. Op sommige avonden waren drie mensen van ons ergens aan het debatteren. Dat kon in de coronatijd niet. Dat is super. En al die mensen die zelf dingen bedachten; van ledenbijeenkomsten tot het uitdelen van hutspot pakketten. Je kon het zo gek niet bedenken. De ideeën kwamen steeds van onderaf naar boven."
Zijn er nog zaken die je liever anders had gedaan? Of ga je in de toekomst dingen anders aanpakken?
„Ik zou willen zeggen: 'mensen die ons gemist hebben op radio- en tv-spotjes. Zorg dat we die de volgende keer wel kunnen betalen. Nu kon dat niet."
„Je kunt de euro's natuurlijk maar één keer inzetten. We hebben er ook bewust voor gekozen om geld in de reservekas te houden als er dit jaar nog Tweede Kamerverkiezingen komen. Ik denk dat we een verstandige keuze hebben gemaakt door niet al het geld al in te zetten. Ik denk dat we dat in de tweede helft van het jaar nog nodig hebben."
Dus jullie verwachten dit jaar nog verkiezingen? Is dat wel goed voor het land?
„Ja wij denken van wel en we hopen het ook eigenlijk. Niet omdat wij willen dat de boel stil komt te liggen zoals sommige zeggen, maar omdat het nu ook al stilstaat. Het enige wat kan gebeuren is dat de vaart erin komt."
De campagnetijd zit er voorlopig even op. Ga je de komende tijd nog even wat slaap inhalen?
„Ja daar zijn we heel erg aan toe, maar het was het waard. We doen het voor de mensen die de hoop hebben opgegeven. Dat doet zoveel met je. Dat was ook de reden dat we een paar jaar geleden zeiden: we moeten iets doen. We zeiden altijd: we moeten ons niet bezighouden met religie en politiek in zaken. Daar komt gedoe van. Maar uiteindelijk hebben toch gezegd: we moeten het gaan doen. Want het platteland en de agrarische sector verdienen dat we goed op de agenda staan in Den Haag."
En met succes blijkbaar, want ook in het stedelijke gebied deed BBB het goed.
„Dat is een hele goede ontwikkeling. Dat betekent dat mensen inzien dat het platteland en de voedselzekerheid ertoe doen. Zoals er met de boeren omgegaan wordt, staat ook symbool voor hoe er ook met andere groepen uit de samenleving omgegaan wordt."