ChristenUnie wil extern salderen aan banden leggen, hoop op steun in Den Haag
Het Gelderse Statenlid en lijsttrekker Vreugdenhil deed zelf onderzoek naar extern salderen. Hij stelde een rapport op die zijn analyse onderbouwt. De conclusie: de huidige rekenmethode laat ten wensen over. Verplaatsing van stikstofruimte kan zelfs leiden tot een bijna 200 keer hogere uitstoot. Dit komt omdat ammoniak in te ruilen is voor stikstofoxide bij de stikstofhandel, dat verder van de bron neerslaat.
„Op deze manier schaden we de natuur alleen nog maar meer, terwijl de overheid de grip op stikstofuitstoot volledig verliest”, zegt Vreugdenhil. „Het besef dat we naar minder stikstofuitstoot moeten, is nog niet bij iedereen ingedaald. Mensen kunnen zelf de keuze maken om huizen te verduurzamen, met het Openbaar Vervoer te reizen en bedrijven kunnen innoveren."
Agrarische sector
Over de uitstoot van veehouderijen maakt Vreugdenhil zich niet al te veel zorgen. Hij denkt dat de agrarische sector de stikstofdoelen 'op hun sloffen' gaan halen. „Maar dat geldt niet voor andere sectoren. Doordat fabrieken, maar ook overheden, boeren uitkopen verloedert het platteland. Vooral in Gelderland is dat aan de orde van de dag. Ik zou als volksvertegenwoordiger in mijn provincie geen knip voor de neus waard zijn als ik daar niet tegen zou ageren. We hebben een vitaal platteland hard nodig."
Dat het gemeentebestuur van zijn eigen stad Nijmegen onlangs boeren in nasstgelegen gemeenten uitkocht om huizen te kunnen bouwen, steekt Vreugdenhil. „Dat is precies zo'n voorbeeld van waar het misgaat. Ze noemen zich de 'Green Capital van Europa', maar tonen aan niks van d ehele stikstofcrisis te hebben begrepen."
Coalitie
Vreugdenhil is blij dat hij in Grinwis een medestander heeft gevonden. Het Tweede Kamerlid diende al moties in om het kabinetsbeleid bij te sturen. ChristenUnie zit overigens ook in de coalitie. Kan de partij niet via die weg iets voor elkaar krijgen als dit zo'n belangrijk punt is voor CU? Vreugdenhil: „We leven in in een democratie, er zijn partijen die er anders over denken. Wel zijn er natuurlijk lijntjes. We hebben de landbouwminister (Piet Adema, GD), maar dit ligt vooral op het bordje van VVD-minister Christianne van der Wal."