Politiek Utrecht: PAS-melders snel legaliseren
In totaal reageerden 11 van de 19 partijen die meedoen aan de Statenverkiezingen op verschillende stellingen die de redactie van Agraaf aan hen voorlegde. Met de stelling ‘Bij de stikstofaanpak moet de legalisatie van PAS-melders absoluut voorrang krijgen’ zijn 9 van de 11 partijen het eens. Een partij is het oneens en een partij staat neutraal tegenover de stelling.
Bijna alle politieke partijen in Utrecht zijn het erover eens dat PAS-melders zo snel mogelijk moeten worden geholpen. Zij zijn door het falen van de overheid in de problemen gekomen, stellen zij. De eerste prioriteit bij het uitgeven van beschikbare stikstofruimte moet daarom bij de PAS-melders liggen, vindt ChristenUnie. De legalisatie van PAS-melders is wettelijk vastgelegd en moet absoluut prioriteit krijgen, stelt SGP. Ook D66 is het hier mee eens, maar maakt daarbij wel de kanttekening dat het een taak van het Rijk is om dit op te lossen. De legalisatie heeft ook grote prioriteit voor JA 21.
Alleen U26 Gemeenten is een andere mening toegedaan. De partij stelt dat dit in strijd is met de EU habitat-regeling. Dit moet individueel met agrariërs worden geregeld, door maatwerk en goede financiële compensatie, vindt de fractie. GroenLinks reageerde neutraal op de stelling.
Visies van partijen die het eens zijn met deze stelling
Dit is wat we hebben afgesproken, dus daar moeten we ons aan houden. D66 maakt hierbij wel de kanttekening dat het een taak van het Rijk is om dit op te lossen.
De overheid is onbetrouwbaar gebleken en zelfs door de rechter teruggefloten. De boeren die daardoor in de kou staan, moeten snel duidelijkheid krijgen.
Boeren die als PAS-melder nu in onzekerheid verkeren, moet zo snel mogelijk duidelijkheid krijgen. Dat betekent dat stikstofruimte allereerst aan hen ter beschikking moet komen voor vergunningverlening, zoals ook landelijk is afgesproken. CDA Utrecht is dan ook ontstemd over bijvoorbeeld de handelswijze van Schiphol, die hier doorheen marcheert. Voor ons onacceptabel.
De PAS-melders zijn door het falen van de overheid in de problemen gekomen. Van netjes voldoen aan de regelgeving naar een illegale situatie door een Rijksaanpak die niet deugde (het PAS). De eerste prioriteit bij het uitgeven van beschikbare stikstofruimte moet daarom ook bij de PAS-melders liggen.
De legalisatie van de PAS-melders is wettelijk vastgelegd en dient wat onze fractie betreft daarom absolute prioriteit te krijgen. We zien dat het Rijk steeds maar weer niet levert. Dat frustreert. Wij hebben een motie aangenomen gekregen waarin we uitspreken dat eventuele stikstofruimte die in gebiedsprocessen overblijft niet zomaar vrijvalt of naar allerlei projecten gaat die de overheid graag wil realiseren, maar allereerst naar de PAS-melders. Met deze Statenuitspraak staat de legalisatie van de PAS-melders in Utrecht feitelijk vooraan in de rij.
De PAS-melders zijn de toeslagenouders van de landbouw. Al veel te lang zitten zijn in onzekerheid en verdienen dus voorrang bij de aanpak.
Op 6 december heeft de BBB samen met het CDA en de SGP een motie ‘Gewijzigde motie van het lid Van der Plas c.s. over een halt toeroepen aan de stikstofjacht op boeren en de stikstofruimte inzetten voor legalisatie van PAS-melders en natuurherstel’ ingediend. Deze motie is met 104 leden van de Staten Generaal aangenomen. Dit betekent dat de democratisch besloten aangenomen motie (zonder tegenbericht kabinet) tot uitvoer gebracht moet worden. BBB is voor het op de juiste manier omgaan met onze democratische staatsvorm.
De PAS-melders hebben zich aan de regels gehouden. Het is nu zaak dat de overheid hen direct zekerheid biedt.
Wij willen ons inzetten om PAS-melders tegemoet te komen. De legalisatie van PAS-melders heeft grote prioriteit voor JA21.
Partijen die neutraal staan tegenover de stelling:
Voor GroenLinks staat de natuur en herstel daarvan in de aanpak van de stikstofcrisis voorop. De vrijkomende stikstofruimte moet daar dan ook voor gebruikt worden. Daarbij willen we uiteraard ook kijken naar het legaliseren van de PAS-melders, aangezien zij destijds te goeder trouw gehandeld hebben. Het mag het herstel van natuur echter niet in de weg staan.
Partijen die het oneens zijn met de stelling:
Dit is in strijd met de EU habitat regeling. Individueel moet dit met de agrariërs met maatwerk en goede financiële compensatie worden geregeld.