Rijkswaterstaat moet opgekochte stikstofruimte A27 teruggeven
Ook wil de Kamer dat Rijkswaterstaat geen nieuwe stikstofruimte meer opkoopt totdat er een gereguleerd proces is voor de verhandeling van stikstofrechten.
Een groot deel van de Tweede Kamer had al langer bezwaren toen ze hoorden dat Rijkswaterstaat en Schiphol stikstofruimte hadden opgekocht, zodat provincies die niet konden inzetten bij de aanpak van de stikstofproblematiek.
Piekbelasters
Daarnaast wil de Kamer meer aandacht in het proces voor piekbelasters. Een motie van Thom van Campen (VVD) om piekbelasters meer tijd te geven om een keuze te maken, haalde het net. In april wil minister Van der Wal bekendmaken wie piekbelaster is. Van Campen vindt dat de keuzemogelijkheden die die bedrijven hebben (stoppen, innoveren, omschakelen, of verplaatsen) dan ook bekend zijn, zodat die bedrijven een weloverwogen keuze kunnen maken. Als die keuzemogelijkheden pas later dan april klaarstaan, stelt de motie, dan moeten piekbelasters ook op een latere datum de keuze kunnen maken. En dan moet de minister ook pas later het instrument van onteigening kunnen inzetten.
De voor- en tegenstanders voor deze motie hielden zich zodanig in evenwicht dat Kamervoorzitter Vera Bergkamp een hoofdelijke stemming nodig had om te kijken of er een meerderheid was. Die was er - met een nipte drie stemmen. Dat was zonder de stem van FVD-voorman Thierry Baudet, die bij aanvang van de stemming niet aanwezig was, en net te laat de plenaire zaal kwam binnenstormen om nog mee te kunnen stemmen.
Een andere motie verplicht de regering om ook industriële piekbelasters aan te pakken. De regering wil agrarische piekbelasters eventueel verplicht opkopen als de vrijwillige piekbelastersregeling niet voldoende stikstofvermindering oplevert, maar voor industriële piekbelasters is geen bijdrage vastgesteld. De Kamer wil dat de regering nu ook een 'ambitieuze bijdrage' formuleert voor deze piekbelasters, die meetelt voor het algehele doel van de aanpak piekbelasters. In de maatwerkaanpak voor de industrie moet ze niet enkel sturen op het klimaatdoel, maar ook op de reductie van stikstof.
Aerius
Ook moet de regering juridisch advies vragen of het stikstofdepositiemodel van Aerius nog wel geschikt is voor het toekennen of intrekken van juridisch houdbare Wnb-vergunningen. Deze motie werd ingediend door Pieter Omtzigt, nadat de recente actualisatie van het Aerius-model heeft geleid tot gemodelleerde stikstofdeposities die soms tot honderden mollen per hectare per jaar verschilden met de berekeningen uit het oudere model.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: © Rijkswaterstaat |Joop van Houdt