Politiek Utrecht: landbouwgrond speerpunt nieuwe coalitie
In totaal reageerden 11 van de 19 partijen die meedoen aan de Statenverkiezingen op verschillende stellingen die de redactie van Agraaf aan hen voorlegde. Met de stelling ‘We moeten zuinig zijn op landbouwgrond, daarom is behoud van landbouwgrond een speerpunt voor de nieuwe coalitie’ zijn 7 van de 11 partijen het eens. Twee partijen zijn het oneens en twee partijen staan hier neutraal tegenover.
Het behoud van landbouwgrond mag een speerpunt zijn voor de nieuwe coalitie, vinden veel partijen. Alleen D66 en Volt zijn het daarmee oneens. Landbouwgroen is ook groen, vindt BVNL. Als je wilt dat bedrijven extensiveren, dan levert dat een ruimtevraag op, aldus SP. Landbouwgrond is van groot belang voor de voedselvoorziening van Europa, is de mening van SGP.
CDA staat neutraal tegenover de stelling. Volgens CDA hebben boerenfamiliebedrijven de toekomst in de provincie. De partij stelt dat landbouwgrond niet zomaar bestemd kan worden voor andere doelen, maar benadrukt dat ook ruimte nodig is voor andere opgaven, zoals woningbouw.
Agraaf publiceert de komende dagen hoe de partijen uit Utrecht aankijken tegen verschillende stellingen. Bekijk hieronder ook de reacties op de andere stellingen:
Houd Agraaf.nl de komende weken in de gaten voor meer standpunten van Utrechtse partijen.
Visies van partijen die het eens zijn met deze stelling:
JA21 koestert de landbouwsector en is voor het behoud van kostbare landbouwgrond. Wat ons betreft worden er geen landbouwgronden onttrokken voor andere functies. Al helemaal niet door middel van gedwongen uitkoop. Dit is ook een belangrijk punt in ons verkiezingsprogramma en voor een nieuwe coalitie.
Er staat veel druk op de grond in Nederland en zeker in provincie Utrecht. Er zullen dus ook hectares nodig zijn voor andere doelen dan de landbouw. Maar om de landbouw een goede toekomst te bieden, is ook grond nodig. Het zomaar krimpen van de hectares voor landbouw is dan geen optie.
Wij zijn voor bescherming van landbouwgronden. De Nederlandse landbouw is van groot belang voor de voedselvoorziening van Europa. De komende decennia gaat de voedselvraag geopolitiek enorme betekenis krijgen. Het belang van voedselzekerheid wordt op dit moment ontzettend onderschat.
Als je wil dat agrarische bedrijven extensiveren, en dat wil de SP, dan levert dat ook een ruimtevraag op.
We moeten zeker zuinig zijn op onze landbouwgronden en die behouden om zelfvoorzienend te zijn in onze voedselketen.
Remkes schrijft in zijn rapport ‘Wat wel kan: Uit de impasse en een aanzet voor perspectief’ het volgende: ‘Ik zou het verstandig vinden als dit uiteindelijk uitmondt in een landbouwakkoord’. Op dit moment zijn de gesprekken gaande. BBB Utrecht wacht deze gesprekken met alle stakeholders af om te zien wat daar uitkomt, maar dat de landbouwgrond een speerpunt is, is natuurlijk vanzelfsprekend.
Landbouwgroen is ook groen. De provincie dient het opkopen van landbouwgrond te staken. Tevens dient de regelterreur vanuit Brussel en Den Haag te worden bestreden.
Partijen die neutraal staan tegenover de stelling:
Voor CDA Utrecht hebben boerenfamiliebedrijven de toekomst in onze provincie. Zij hebben voldoende grond nodig om grondgebonden voedsel te produceren. Soms betekent dit voor bedrijven ook meer grond omdat ze meer extensief te werk zullen gaan. Landbouwgrond wordt wat ons betreft daarom niet zomaar bestemd voor andere doelen. Tegelijkertijd weten we dat er veel ruimtebehoefte is voor het bouwen van huizen, het versterken van natuurgebieden of uitbreiden van groen rondom de stad en voor de aanleg van infrastructuur, bedrijvigheid en energieopwekking. Daarin zullen we afwegingen maken, waarbij soms ook landbouwgrond beschikbaar komt voor andere doelen. Onze inzet is om daarbij vooral ook te kijken vanuit landschap, bodem en water, wat goede locaties zijn zodat de beste landbouwgronden voor voedselproductie beschikbaar blijven.
In Utrecht vragen veel verschillende functies om ruimte, dan gaat het om natuur, landbouw, woningbouw en de energietransitie. Woningbouw willen we zoveel mogelijk binnen bestaande steden en dorpen, waardoor in het buitengebied meer ruimte over blijft. We zetten daarvoor zoveel mogelijk in op multifunctioneel grondgebruik. Te denken valt aan combinaties tussen landbouw, natuur, recreatie en de opwek van energie. Met als doel de aanpak van de klimaatcrisis en meer variatie in landschap en teelten om de biodiversiteit te versterken en de landbouw toekomstbestendig te maken mét toekomstperspectief.
Partijen die oneens zijn met de stelling:
We moeten als eerste zuinig zijn op onze natuur; landbouw blijft daarnaast ook belangrijk voor Nederland.
D66 vindt dat we zuinig moeten zijn op de groene ruimte. Er is naast ruimte voor een gezonde landbouw ook veel ruimte nodig voor waterberging en natuur. Het kan geen hard uitgangspunt zijn dat alle grond die nu landbouwgrond is ook landbouwgrond moet blijven.