Politiek Utrecht: voorstander van innovatie landbouw
In totaal reageerden 11 van de 19 partijen die meedoen aan de Statenverkiezingen op verschillende stellingen die de redactie van Agraaf aan hen voorlegde. Met de stelling ‘Innovatie hoort bij de land- en tuinbouw en blijft een belangrijke basis voor de toekomst van boeren en tuinders’ zijn 10 van de 11 partijen het eens. JA 21 geeft aan hier neutraal tegenover te staan.
Innovatie is een van de belangrijkste krachten van de Nederlandse landbouw. Het is belangrijk dat daar geld voor wordt uitgetrokken, aldus SGP. CU en SGP vinden het zaak om innovatie die de sector toekomstbestendig maakt ook juridisch houdbaar te maken, niet andersom. Ook D66 vindt het noodzakelijk dat boeren blijven innoveren. Stip op de horizon is voor de Democraten meer regionaal georiënteerde kringlooplandbouw, die het milieu niet belast.
BBB is het helemaal eens met Remkes die in zijn rapport ‘Wat wel kan: Uit de impasse en een aanzet voor perspectief’ schrijft: ‘Er moet een nationaal innovatieprogramma komen, want innovatie is de komende jaren een serieuze oplossing.’
Houd Agraaf.nl de komende weken in de gaten voor meer standpunten van Utrechtse partijen.
Visies van partijen die het eens zijn met deze stelling
Voor een toekomstbestendige, duurzame landbouw vindt D66 het beslist noodzakelijk dat boeren blijven innoveren. Stip op horizon is voor ons daarbij: meer regionaal georiënteerde kringlooplandbouw die het milieu niet belast.
Innovatie is een belangrijke bijdrage aan de stikstofoplossing, maar niet de enige oplossing.
Innovatie en vernieuwing maken de land- en tuinbouw in ons land de meest innovatieve en vooruitstrevende in de wereld. Wat CDA Utrecht betreft blijven onze boeren en tuinders voorop lopen. Wij vinden het daarom belangrijk dat in de transitie niet alleen wordt gekeken naar bedrijfsbeëindiging, maar dat bewezen innovatie de ruimte krijgt, net als managementmaatregelen die bijvoorbeeld melkveehouders gemakkelijk kunnen nemen. Ook de afgelopen tientallen jaren hebben bewezen dat met innovatie ook grote stappen voorwaarts te zetten zijn. Tegelijkertijd realiseren we ons ook dat de opgaven van water, lucht en bodem zo omvangrijk zijn dat alleen innovatie niet voldoende zal zijn.
GroenLinks is het hiermee eens. We zien innovatie daarbij in de brede zin van het woord, waarbij het gaat om nieuwe, duurzame en toekomstbestendige bedrijfsmodellen. Bijvoorbeeld andere teelten en andere vormen van landbouw. Technologische innovaties zijn in het verleden niet altijd effectief en daarmee juridisch houdbaar gebleken. GroenLinks is er dan ook geen voorstander van om boeren te laten investeren in dure technische innovaties die uiteindelijk geen oplossing bieden.
De land- en tuinbouw in Nederland is innovatief. Voor de toekomst zal dat niet veranderen. Het is zaak om innovatie die de sector toekomstbestendig maakt ook juridisch houdbaar te maken (en niet andersom).
Innovatie is een van de belangrijkste krachten van de Nederlandse landbouw. Dat is in het verleden al vaak getoond. Om dit te faciliteren vinden wij het belangrijk dat er geld wordt uitgetrokken voor innovatie, maar ook dat juridisch goed wordt geregeld dat innovaties boeren ook daadwerkelijk verder helpen.
Dat is niet alleen in deze sector zo. Er zijn vele uitdagingen, waarbij een flink deel van de oplossing hangt op innovatie. Denk aan de vergrijzing en daarmee de zorg, de energiecrisis et cetera.
Daar zijn wij trots op en wij moeten daar wereldwijd op alle vlakken leidend in blijven samen met Wageningen en de specialisten.
Op 5 oktober jl. verscheen het rapport Remkes ‘Wat wel kan: Uit de impasse en een aanzet voor perspectief’. In dat rapport komt het woord ‘Innovatie’ in totaal 72 keer voor. Een belangrijke quote uit het rapport is dan ook: ‘Er moet een nationaal innovatieprogramma komen, want innovatie (technologisch en sociaal) is de komende jaren een serieuze oplossing’.
Daar staat BBB Utrecht volledig achter.
Innovatie is aantoonbaar de katalysator van de verduurzaming. Dat kan ook bij stikstof, hoewel de noodzaak daarvan zelfs nog valt te bezien, aangezien de depositie slechts in de directe omgeving van de agrariër neerslaat en zelfs met bosschages (deels) kan worden beperkt.
Partijen die neutraal staan tegenover de stelling:
JA21 gaf geen toelichting op deze stelling.