Politiek Noord-Holland: ‘Zuinig zijn op veehouderijsector’
In totaal reageerden 15 van de 23 partijen die meedoen aan de Statenverkiezingen op verschillende stellingen die de redactie van Agraaf aan hen voorlegde. Met de stelling ‘Er zijn weinig veehouderijen in de provincie en voor kringlooplandbouw zijn ze onmisbaar. We moeten zuinig zijn op onze veehouderij en die zoveel mogelijk behouden’ zijn 11 van de 15 partijen het eens en 2 het oneens. Twee partijen staan neutraal tegenover deze stelling.
Een grote meerderheid vindt dus dat Noord-Holland zuinig moet zijn op haar veehouderij. De landbouw is een belangrijke pijler voor de voedselzekerheid, aldus BBB, PVV en Jezus Leeft. Kringlooplandbouw heeft voor veel partijen de voorkeur. ChristenUnie wil dat alle boeren ondersteund worden bij het overschakelen op een vorm van landbouw die in balans is met bodem en natuur.
VVD vindt veehouderij mede belangrijk om de kringlopen met de akkerbouw te sluiten. Ideaal zijn kleinschalige bedrijven, waarin zowel landbouw als veeteelt wordt bedreven, zodat dierlijke mest meteen gebruikt kan worden op het land, aldus Nederland met een Plan.
Houd Agraaf.nl de komende weken in de gaten voor meer standpunten van Noord-Hollandse partijen.
Visies van partijen die het eens zijn met de stelling:
De voedselzekerheid in Nederland mag niet verder achteruit gaan. Daar hebben we de agrarische sector bij nodig. Ook is de sector goed voor veel werkgelegenheid en een pijler van onze economie.
Kringlooplandbouw en regionale voedselproductie zijn wat Code Oranje betreft een goed uitgangspunt. Natuurlijk is de veehouderij, met oog voor dierenwelzijn, daar onderdeel van. Het voorkomt dat voedselproducten op inefficiënte wijze heen en weer over de aardbol worden getransporteerd.
De veehouderij is een belangrijke pijler onder onze economie. Verder voorziet ze in eerste levensbehoeften voor alle mensen, dus ook voor mensen uit de stad. Dit zou de provincie ook beter bekend moeten maken.
Zeker moeten we zuinig zijn op onze veehouderijen. Velen zijn ook goed bezig vanuit eigen betrokkenheid bij hun dieren, land, natuur en hun leefomgeving. Dat is ook voor het land, de bodem, water en de natuur. Diegenen die daar niet mee bezig zijn, mogen best onder druk worden gezet, maar wel motiverend en niet afstraffend.
De veehouderij in Noord-Holland is relatief extensief en dus al veel grondgebonden. Daarnaast hebben we in Noord-Holland een mesttekort, denk aan de akkerbouw. VVD vindt dat kringlopen ook gesloten mogen worden tussen veehouderij en akkerbouw. Veehouderij is mede daarom belangrijk.
Veehouderijen hebben een belangrijke rol in de voedselproductie en een aanzienlijke economische waarde. Dat moet gekoesterd worden. Dierenwelzijn moet wel hoog in het vaandel staan.
Het stikstofprobleem is een administratieve kwestie. Door de Duitse normen te hanteren zijn de stikstofdoelen van het kabinet allang gehaald. FVD acht het daarom volstrekt onnodig en onwenselijk om de veestapel in te krimpen. Onze fantastische boeren moeten alle ruimte krijgen om hun werk te doen en mogen nooit gedwongen worden uitgekocht.
In Noord-Holland is de veehouderijsector over het algemeen genomen extensief en grondgebonden. Veel melkveehouders leveren hun melk aan de kaascoöperaties in Lutjewinkel (FrieslandCampina) en Beemster (CONO). Deze coöperaties zijn eigendom van de boeren en maken Noord-Hollands kaas. Een streekproduct dat zeer geliefd is. Wij moeten dus zeer zuinig zijn op onze veehouderijsector.
Nederlanders met een PLAN (S.V.P.) stimuleert kleinschaligheid binnen de landbouw en veeteelt. Wij gaan voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. We willen het gebruik van kunstmest, monoculturen en genetische modificatie ontmoedigen. De veehouderij produceert natuurlijke mest, noodzakelijk voor de landbouw, zodat kringlooplandbouw mogelijk wordt. Aan de andere kant willen we wel dat leefomstandigheden van dieren in lijn zijn met het natuurlijk gedrag van het dier. Megastallen hebben we daarom liever niet en willen we in samenspraak met boeren op de lange termijn ontmoedigen. Ideaal zijn kleinschalige bedrijven, waarin zowel landbouw als veeteelt wordt bedreven, zodat de natuurlijke mest meteen gebruikt kan worden op het land.
Noord-Holland kent veel veenweidegebied. Om dat te beheren kun je niet zonder agrarisch gebruik. ChristenUnie wil dat alle boeren ondersteund worden bij het overschakelen op een vorm van landbouw die in balans is met de bodem en natuur (kringlooplandbouw). In combinatie met eerlijke vergoedingen voor natuurbeheer en de producten die boeren maken, zorgen we ervoor dat veehouderijen toekomstbestendig zijn.
Wij willen ondernemende veehouders faciliteren. Wij willen dan ook de veehouderij in Noord-Holland zoveel mogelijk behouden.
Visies van partijen die neutraal staan tegenover de stelling:
Als PvdA zijn we van mening dat duurzame/kringlooplandbouw de toekomst heeft. Niet iedere agrariër ziet dit zitten, dus dat zou ertoe kunnen leiden dat bepaalde boeren er mee stoppen. Door gebrek aan opvolging zijn er sowieso voortdurend veehouderijen die stoppen. Maar het laten stoppen van boeren is voor PvdA geen doel op zich.
Wij zijn niet zo van de planeconomie waarin de overheid voortdurend bepaalt welke ondernemers wel en niet gewenst zijn. Wij verwachten van ondernemers, inclusief boeren, een verantwoordelijke bijdrage aan de maatschappij en wij zien graag dat de overheid met respect omgaat en samenwerkt met ondernemers.
Visies van partijen die het oneens zijn met de stelling:
Er zijn veel veehouderijen in Noord-Holland. De toekomst is kringlooplandbouw, natuurinclusief boeren en consumptie van meer plantaardige eiwitten door mensen. Veehouders die meegaan met de veranderingen moeten we koesteren.
Er zijn veel melkveehouderijen in Noord-Holland, maar niet heel veel intensieve veeteelt. Vanwege stikstof en bodemdaling moet de veestapel verder omlaag, ook in Noord-Holland. We moeten de akkerbouw zoveel mogelijk afstemmen op de beschikbare mest, niet omgekeerd.