Stelling: 'Via een provinciale transparante stikstofbank moet iedere inwoner kunnen zien wie stikstofrechten heeft gekocht en verkocht'
Het festivalterrein van Down the Rabbit Hole ligt op zo'n vier kilometer afstand van Natura 2000-gebied Rijntakken. De festivalorganisatie heeft daarom een natuurvergunning nodig. Daarvoor heeft het stikstofrechten van 45 koeien bij een veehouder gekocht.
Ook op andere plekken in Nederland wordt stikstofruimte opgekocht door festivalorganisaties, of worden vergaande maatregelen genomen om de stikstofuitstoot te beperken, zoals bij de Zwarte Cross. Die festivalweide ligt vlakbij het Natura 2000-gebied Korenburgerveen. De organisatie gaat de aanvoerroute voor dagbezoekers omleggen zodat er minder auto's langs het natuurgeied hoeven te rijden.
Bij de Zwarte Cross denken ze niet dat er nog meer stikstofruimte nodig is. De organisatie overweegt om over te gaan naar andere brandstof in de aggregaten op het terrein, die de stikstofuitstoot drastisch beperkt. De organisatie houdt het uitkopen van nabijgelegen boerenbedrijven wel open als optie, zo schrijft NRC.
Stelling
Eerder bleek al dat provincies en het Rijk weinig kunnen doen tegen deze 'ongewenste kopers' op de stikstofmarkt. De provincie zou meer regie kunnen pakken via een stikstofbank. Als alles transparant is, stellen partijen op de stikstofmarkt zich mogelijk wat bescheidener op.
Ben jij het daarmee eens of vind je dat gegevens van bedrijven niet zomaar op straat moeten komen te liggen?
De stelling luidt: 'Via een provinciale transparante stikstofbank moet iedere inwoner kunnen zien wie stikstofrechten heeft gekocht en verkocht. De provincie krijgt daardoor meer regie op de stikstofhandel'. Stem op onze stelling en laat je mening weten.
Beeld: Bram Teeuwsen