Hollands Kroon wil agrarische arbeidsmigranten met spoed uit hotel hebben

Een voormalige hoteleigenaar in Anna Paulowna stapte donderdag naar de voorzieningenrechter van de Raad van State om te voorkomen dat er Oost-Europese arbeidsmigranten uit het hotel worden gezet. Rechter Eric Daalder schorste aan het einde van de rechtszitting met een mondelinge uitspraak de dwangsom van 30.000 euro die de gemeente heeft opgelegd.
Druk van de ketel
De rechter deed dit niet om inhoudelijke redenen, maar wel omdat de gemeente had aangekondigd - met het opleggen van die dwangsom - zo snel mogelijk te gaan handhaven. De druk is daarmee even van de ketel. Binnen een paar weken beslist de rechter inhoudelijk of huisvesting van seizoenwerkers aan de Molenvaart wel of niet in strijd is met het bestemmingsplan. De gemeente zegt dat de horecabestemming het niet toelaat. Er zijn ook klachten van omwonenden.
Dreiging dwangsom blijft
De voormalige eigenaar heeft het pand intussen verkocht aan zijn partner. Maar hij zet de zaak bij de Raad van State wel door. Dat gaf donderdag in Den Haag onduidelijkheid of hij nog wel belang heeft. De gemeente wil hem in ieder geval blijven achtervolgen met de dwangsom. De kamers op de bovenverdieping van het hotel worden gehuurd door NL Realty dat in het Westland is gevestigd. Dit bedrijf stelt de kamers ter beschikking aan arbeidsmigranten.
Klachten omwonenden
Huurder NL Realty zegt dat logies aan de Molenvaart is toegestaan. Maar de gemeente vindt het allemaal niets te maken hebben met de horecabestemming. Omwonenden klagen bij de gemeente over blowen, drankgebruik, foutparkeren en onveilige verkeersituaties. Volgens een woordvoerder van NL Realty komt dat bij gewone hotels ook voor. „Maar daar kun je de receptie bellen. Die hebben jullie niet", antwoordde Daalder. Uitspraak volgt.
Tekst: Adri Klinkenberg Cerberus
Beeld: Agrio