Piekbelastersregeling levert Utrecht weinig op
Volgens de planning van het Rijk komt er in april een website waarop boeren kunnen checken of zij een piekbelaster zijn. Als dat het geval is, kunnen zij gebruikmaken van een regeling wanneer zij innoveren, hun bedrijf stoppen of verplaatsen om de stikstofuitstoot in het gebied omlaag te brengen. De verwachting is dat er in Utrecht slechts enkele industriële en boerenbedrijven als piekbelaster worden aangemerkt. Hierdoor zal piekbelastersregeling vermoedelijk maar weinig betekenis hebben voor de opgaven waar de provincie Utrecht voor staat.
Tussen wal en schip
Zonder aanvullende regelingen van het Rijk is het dan ook niet mogelijk om tot een stikstofreductie van 46 procent te komen. Mirjam Sterk, gedeputeerde Landbouw en Natuur: ‘We hopen dat de minister snel komt met een regeling voor alle andere boeren, dus niet alleen voor de piekbelasters. Want nu vallen er in onze provincie te veel boeren tussen wal en schip; ze willen wel bijdragen aan de verlaging van de stikstofuitstoot, maar er zijn onvoldoende opties om dit mogelijk te maken.”
PAS-melders de dupe
Omdat maar weinig bedrijven gebruik kunnen maken van de piekbelastersregeling, is de verwachting dat er weinig zal veranderen in de situatie van de Utrechtse PAS-melders.’Het Rijk is verantwoordelijk voor een oplossing voor de PAS-melders. We gaan ervan uit dat, nu de aanpak piekbelasters weinig bijdraagt aan het legalisatieproces van de PAS-melders, er door de minister aanvullende middelen beschikbaar worden gesteld voor de legalisatie van de PAS-melders in onze provincie. Er moet snel een eind komen aan de onzekerheid waarin deze boeren al jaren verkeren.’
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen