‘Regering moet verder kijken dan enkel stikstof’: SGP dient een amendement in
Hij doet dat bij de Tijdelijke wet Transitiefonds landelijk gebied en natuur. Deze wet is een juridisch hulpmiddel om te zorgen dat de vierentwintig miljard euro voor de landbouw behouden blijft; zonder die wet zou het geld na een jaar terugvloeien naar Algemene Middelen.
De tijdelijke wet bepaalt dat het geld moet worden ingezet voor natuurherstel, waarbij de nadruk ligt op het terugbrengen van stikstof onder de KDW. Voor de SGP is dat een te eenzijdige focus; in het amendement dat de partij indient, staat dat de regering meer moet kijken naar de lokale staat van de natuur en de ontwikkeling daarvan, naar andere factoren dan stikstof die de natuur beïnvloeden en naar de mogelijkheden die beheermaatregelen bieden.
Prioriteiten
Ook wil de partij dat de prioriteiten beter worden vastgesteld. „Niet elke natuursnipper behoeft een zwaar beschermingsregime“, stelt Bisschop. Hij wil dat in de wet wordt meegenomen hoe de natuur zich in de verschillende gebieden ter plekke ontwikkelt, en waar vermindering van de stikstofdepositie daadwerkelijk een rol speelt. Die ontwikkelingen moeten bepalen waar de prioriteiten liggen, en bepalend zijn voor vergunningaanvragen.
„De Nieuwkoopse Plassen zijn een voorbeeld van hoe het niet moet“, vindt Bisschop. „Met de ene hand schrijft de provincie dat het daar met het stikstofgevoelige veenmosrietland de goede kant op gaat, maar met de andere hand wil ze familiebedrijven in de buurt van het natuurgebied weghalen, omdat de landelijke kritische depositiewaarde overschreden wordt.“ Met het amendement wil hij die eenzijdige focus op KDW moeten voorkomen.
Dwingender
Eerder heeft de Tweede Kamer al moties aangenomen waarin ze de regering vraagt om niet enkel op de KDW te focussen. Maar daar heeft de regering tot nu toe weinig gehoor aan gegeven; ook de Tijdelijke wet Transitiefonds grijpt weer terug op het doel om 74 procent van de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden onder de KDW te brengen. „Maar een amendement is een dwingender instrument dan een motie“, stelt een SGP-medewerker. „Zoiets kan de regering niet zo makkelijk naast zich neerleggen.“