Zuid-Holland schrijft brandbrief aan minister over versnelde afbouw derogatie

Het ministerie heeft onlangs een aantal extra werkgebieden van waterschappen in Nederland aangewezen als met nutriënten verontreinigd gebieden. Dit geldt ook voor het Hoogheemraadschap van Delfland.
De versnelde afbouw van de derogatie daar heeft consequenties voor de bedrijfsvoering van de aanwezige kringloopboeren in het gebied. Boeren moeten een beroep doen op kunstmest in plaats van dierlijke mest. 'Dit staat lijnrecht op het zoveel mogelijk sluiten van de kringloop. Deze gang van zaken voelt als een ontkenning van de prestaties van de afgelopen 10 jaar om de stikstofuitstoot terug te dringen'.
'Onrechtvaardig'
De briefschrijvers vinden dat deze ambitieuze benadeeld worden ten opzichte van de collega-melkveehouders uit Nederland. 'Bovendien voelt het bij de ondernemers als onrechtvaardig en een ontkenning van hun prestaties. Voor het zo kansrijke gebiedsproces is dit een forse stap terug', staat in de brief.
De Provincie Zuid-Holland heeft samen met zestien overheden en organisaties van de Landschapstafel Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland en de gemeente Midden-Delfland minister Adema hierop gewezen.
Oplossingen
De partijen vragen aan de minister om het gebiedsproces te versterken door bijvoorbeeld grasland van het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland in de uitwerking van de aanwijzing op een genuanceerde manier mee te nemen. Ook zouden ze graag in gesprek willen over de landbouwtransitie in Midden-Delfland. Zou het gebied aangemerkt kunnen worden als proefgebied, waarin op basis van afspraken aan het gebied de ruimte wordt geboden om doelgericht te werken en de effectiviteit zichtbaar te maken? Dat zouden ze graag willen weten van het ministerie.
Ook vinden ze dat er met voorrang gewerkt moet worden aan een juridisch geborgde systematiek voor doelregulering met KPI’s en een oplossing voor de PAS-melders

Het Hoogheemraadschap van Defland heeft aan het ministerie gevraagd om gedetailleerder de verontreinigde gebieden aan te wijzen. Dit heeft een reden. In het graslandgebied van Midden-Delfland is sprake van meerjarige verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit waardoor de stikstofnorm uit zicht is: uit de waterkwaliteitsrapportage 2021 van Delfland blijkt dat de stikstofwaarden in het graslandgebied van Midden-Delfland bijna op de KRW-norm zitten (zie paarse lijn ‘Gras’ in de grafiek).

Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Zuid-Holland