2,7 miljoen voor duurzaam voedsel in Noord-Holland
In de Voedselvisie 2020-2030 staan de kansen en uitdagingen om te komen tot een duurzaam voedselsysteem. Noord-Holland streeft naar eigen zeggen naar een schone en veilige productie van gezond, betaalbaar en smaakvol voedsel voor iedereen. ‘Dat betekent: gezonde verdienmodellen voor ondernemers, maar ook doen wat goed is voor mens en dier, het klimaat, bodem, water en biodiversiteit. Om tot een duurzaam voedselsysteem te komen is het nodig dat alle partijen in de voedselketen een steentje bijdragen.’ De provincie wil dit stimuleren en een aantal projecten financieel ondersteunen.
Heel netwerk nodig
Gedeputeerde landbouw Ilse Zaal: ‘Een provincie kan de transitie van het voedselsysteem niet alleen realiseren. Daar is het hele netwerk voor nodig. Met een financiële ondersteuning en versterken van het netwerk kunnen wij wel een belangrijke steun in de rug geven. Dat hebben we de afgelopen twee jaar gedaan. Veel partijen geven samen met ons al uitvoering aan de voedselvisie. Wij zetten de komende twee jaar onze inzet op de transitie duurzaam door, zodat het hele voedselsysteem daarvan kan profiteren.’
De provincie wil zich wil zich vooral inzetten voor regeneratieve en kringlooplandbouw en een korte keten, waarbij het voedsel in 2030 voor 25 procent uit de eigen regio komt.
Subsidie en netwerk
De provincie plaatst subsidieregelingen op de website. Daarnaast deelt de provincie kennis en initiatieven op het netwerkplatform www.boerenbusinessinbalans.nl. Via de Noord-Holland voedsel initiatievenkaart kunnen ondernemers ook eigen projecten zichtbaar maken.