Geen interesse in Zuid-Holland voor eerste opkoopregeling stikstof
Kegel wil weten met hoeveel boeren het college in gesprek is over uitkoop, wat de status daarvan is en met welk doel er wordt onderhandeld (bijvoorbeeld natuur of woningbouw). In totaal heeft Zuid-Holland negen piekbelasters benaderd met de vraag of er interesse is in de 'Maatregel gerichte aankoop en beëindiging veehouderijen' (MGA-1). Geen enkele boer blijkt interesse te hebben. Wel verkent een enkele veehouder de toekomstmogelijkheden van zijn bedrijf en of de provincie daarin iets kan betekenen betekenen.
Het opkopen van boerenbedrijven voor woningbouw heeft sowieso tijdens de huidige statenperiode (vanaf maart 2019) niet plaatsgevonden. Uitkoop gebeurt alleen als er op die locatie andere provinciale doelen moeten worden gerealiseerd, zoals wegen (infrastructuur) of de aanleg van natuur.
In totaal vinden hiervoor zo'n 100 tot 150 grondtransacties per jaar plaats. Dit zijn zowel aan- als verkopen. Dit is niet gedaan met de actuele uitkoopregelingen voor stikstof. Voor infrastructuur of natuur zijn in totaal maar enkele gehele bedrijven aangekocht. In de meeste gevallen is er maar een strook of perceel nodig en niet een heel bedrijf, meldt het college.
Toekomst
Zuid-Holland kan niet uitsluiten dat er in de toekomst beschikbare agarische grond gebruikt gaat worden voor woningbouw. Het college benadrukt wel nadrukkelijk dat dit niet het doel is van de eventuele aankopen die de komende tijd spelen. 'Het doel van het stikstofbeleid is herstel en het behoud van kwetsbare natuur. De eventuele aankoop van agrarische grond is een van de acties die helpen om dat doel te bereiken. Deze grond kan vervolgens op verschillende manieren worden ingezet. Daarnaast staat in de regionale woonprogramma’s waar woningen gebouwd gaan worden. In het kader van het Zuid-Hollands programma landelijk gebied (ZH-PLG) worden gesprekken gevoerd in alle gebieden. Daarbij kan maatwerk handig zijn.'