Provincies hebben geen beeld van juiste stikstofvergunningen veehouders
Uit de eigen analyse blijkt dat het om duizenden boerenbedrijven gaat die verspreid liggen over het hele land. Dit zullen niet allemaal veehouders zonder vergunning zijn. Sommige bedrijven zitten al decennialang op dezelfde plek en zijn nooit gegroeid. Daardoor hebben ze het recht om stikstof uit te stoten.
De onwetendheid met betrekking tot het aantal vergunningen geldt ook voor niet-agrarische bedrijven. Een bekend voorbeeld is Schiphol, dat onlangs twaalf boerderijen heeft opgekocht om alsnog stikstofuimte voor zichzelf te creƫren. Volgens NOS hebben alle boerenbedrijven samen een veel groter aandeel in de stikstofneerslag dan de industrie of luchtvaart.
Geen haast
Veel provincies maken geen haast om alle vergunningen in beeld te krijgen. Als blijkt dat bedrijven niet de juiste vergunningen hebben, dan zouden ze moeten stoppen of moet er stikstofruimte gevonden worden om alsnog een vergunning te krijgen. Dit kost veel belastinggeld, meldt de NOS.
Verschillende provinciebestuurders zeggen tegen de omroep dat ze niet van plan zijn bedrijven zonder de juiste vergunningen te dwingen tot stoppen. Ze willen die bedrijven legaliseren, waarbij de overheid de kosten zou moeten dragen.
Juridisch probleem
Zowel gemeenten als provincies verlenen vergunningen, alleen is er nergens centraal bijgehouden om hoeveel vergunningen het gaat. Dit is ook de afgelopen jaren niet gebeurd, toen stikstof hoog op de agenda kwam te staan.
Een voorbeeld. Uit een Wet Open Overheid (WOO)-verzoek blijkt dat 250 veehouderijen in Flevoland niet de juiste vergunningen heeft. Dit is ongeveer de helft van het totale aantal veehouderijen in de provincie. Flevoland heeft twee mensen aangenomen om orde op zaken te stellen. Dit gaat de ambtenaren naar eigen schatting zo'n zeven jaar kosten.
In de meeste andere provincies probleem speelt volgens de NOS hetzelfde. Alleen Noord-Brabant zegt als enige dat het wel een compleet overzicht heeft. Ook Utrecht probeert dat binnen een halfjaar op papier te zetten. Gedeputeerde Peter Drenth (CDA) van Gelderland, een provincie met zo'n negenduizend boerenbedrijven, noemt het 'onbegonnen werk' om dit op korte termijn uit te zoeken.