PVV-motie van wantrouwen tegen minister Adema krijgt geen steun van de Kamer
Dat betekent niet dat de andere partijen blij waren met de handelswijze van de minister. Ze rekenen hem zwaar aan dat hij een maand had gewacht voordat hij de kritiek van de Europese Commissie met hen heeft gedeeld.
„Voor mij weegt het zwaarst dat de Kamer niet goed is geïnformeerd”, stelde Caroline van der Plas in een stemverklaring. „Dat is bij dit kabinet een beetje schering en inslag aan het worden. Als Kamer moeten we een krachtig signaal afgeven dat we dit niet accepteren. Daarom zal ik voor deze motie van wantrouwen stemmen.”
Voor Sandra Beckerman (SP) viel vooral over het feit dat het kabinet de minister blijkbaar niet had gewaarschuwd. Adema had de brief wel onmiddellijk gedeeld in het kabinetsberaad, maar blijkbaar had niemand hem toen verteld dat hij deze informatie direct moest delen met de Kamer.
Gele kaart
Andere Kamerleden vonden de omissie van Adema wel zwaar, maar wilden hem deze keer nog niet wegsturen. „Het wordt straks onmogelijk om nog een minister van Landbouw te vinden”, zei Pieter Omtzigt, maar hij riep het kabinet wel op om problemen nu eens op te gaan lossen, in plaats van ze onder het tapijt te vegen.
Laura Bromet (GroenLinks) en Joris Thijssen (PvdA) gaven de minister een gele kaart; een volgende keer zou hij daar niet meer mee wegkomen.
De minister mag dus blijven zitten. Maar een motie van Caroline van der Plas en Derk-Jan Eppink (JA21) die stelt dat de regering de Kamer tijdig moet informeren, werd met brede steun aangenomen.