Opmeer zit in de maag arbeidsmigranten op recreatiepark

Zelfs fikse dwangsommen lijken niet altijd effectief omdat de verhuurder de chalets weer doorverkoopt waarna de volgende eigenaar het chalet aan migranten gaat verhuren. Één van die verhuurders, oftewel huisjemelkers, kreeg een dwangsom van 100.000 euro aan de broek voor de verhuur van chalets aan arbeidsmigranten.
Toeristen en recreanten
Hoewel hij de dwangsom bij de hoogste bestuursrechter aanvecht, schitterde hij gisteren tijdens de rechtszitting bij de Raad van State door afwezigheid. Hij kreeg de dwangsom van Opmeer omdat hij zijn zes recreatiechalets op park De Perelaer aan arbeidsmigranten verhuurde. En dat staat het bestemmingsplan niet toe. De gemeente wil daar alleen toeristen en recreanten hebben, en geen permanente bewoners, of arbeidsmigranten, die veelal in de land, bollen- en tuinbouw in de omgeving werken.
Rechter-staatsraad Bruno van Ravels betreurde de afwezigheid van de verhuurder en diens raadsman. „Want ik had heel wat vragen voor de verhuurder van de chalets en stacaravans. Het verhaal van de gemeente en de verantwoording voor de dwangsom is mij duidelijk. Dus daar heb ik eigenlijk geen vragen over.”
Twintig porcedures
De gemeentewoordvoerder van Opmeer had ook niet veel toe te voegen. Die legde uit dat de huisjesmelker de dwangsom van 100.000 euro inmiddels heeft betaald. „Bovendien heeft hij alle zes huisjes alweer verkocht. Helaas aan eigenaren die de huisjes op hun beurt ook weer illegaal aan arbeidsmigranten verhuren. Daartegen hebben we weer nieuwe dwangsomprocedures opgestart. In totaal lopen er nu twintig procedures. Want de illegale verhuur op het recreatiepark is een levensgroot probleem. Maar we zijn er flink mee bezig", aldus de gemeentewoordvoerder.
De kans is groot dat de huisjesmelker de ton dwangsom definitief kwijt is, maar blijkbaar hield hij voldoende pecunia over van zijn verhuuractiviteiten.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ruth van Schriek