5,5 ton subsidie voor zes duurzame voedselprojecten in Noord-Holland
Een schone en veilige productie van gezond, betaalbaar en smaakvol voedsel voor iedereen. Dat is naar eigen zeggen de ambitie van de provincie Noord-Holland en in de insteek om zes projecten in zes verschillende regio’s financieel te ondersteunen die zich bezig houden met de ontwikkeling van duurzame voedselsystemen. Dat betekent volgens Noord-Holland ‘gezonde verdienmodellen voor ondernemers, maar ook doen wat goed is voor mens en dier, het klimaat, bodem, water en biodiversiteit. In de Voedselvisie 2020-2030 staan kansen en uitdagingen om te komen tot zo’n duurzaam voedselsysteem.
Multifunctionele kruidenstroken
Servaplant plant krijgt een subsidie van 100.000 euro voor het ontwikkelen van goed betaalbare zadenmengsels. ‘Deze mengsels moeten aan een aantal voorwaarden voldoen’, meldt Noord-Holland in een toelichting. ‘Ze moeten zorgen voor een mooie strook die gewenste insecten aantrekt. Daarmee wordt de biodiversiteit verhoogd en gezorgd voor natuurlijke bestrijding van ongewenste plaaginsecten. Het mengsel bevat kruiden die de gezondheid van veehouderijdieren bevordert en veel voorkomende ziekten en kwalen als ontstekingen en wormen voorkomt. De zaden en de akkerranden genereren een verdienmodel voor de akkerbouwer.’
Regeneratief en circulair Texel
In het project van Stichting Wij.land dat met 75.000 euro wordt gehonoreerd werken boeren, natuurorganisaties en ondernemers aan een toekomstbestendig Texels landschap. Noord-Holland: ‘Samen willen zij stappen zetten richting regeneratieve landbouw. Dat betekent dat de landbouw bijdraagt aan het gezond houden van de bodem, de biodiversiteit, schone lucht en schoon water. Ook willen ze de producten die op Texel geproduceerd worden zoveel mogelijk direct verkopen aan consumenten. Zo’n korte keten is gunstig voor het milieu, omdat er minder voedselkilometers worden gemaakt.’
Biodiversiteit op je Bord
Stichting Dutch Cuisine wil het landelijk concept Biodiversiteit op je Bord uitrollen in Noord-Holland. Diverse 'biodiversiteitvriendelijke' producenten bundelen hun krachten met als doel dat hun producten opgenomen worden in het assortiment van bezorggroothandel VHC Jongens en gepromoot worden bij de horeca in Amsterdam en Haarlem. Dit project wordt gesubsidieerd met 99.992 euro. Eén van de minimaal twintig bedrijven is R.P. Rotgans en Zonen (Zuivel van Reijer) die in het project als pilot centraal staat. ‘Dit bedrijf implementeert een aantal maatregelen die bijdragen aan het behoud en herstel van biodiversiteit’, aldus de provincie.
Duinrandboeren
65.000 euro subsidie gaat er naar de Duinrandboeren in de gemeente Bergen. In twee pilots werken boeren, natuurorganisaties, overheid en inwoners samen aan de ontwikkeling van regeneratieve- en kringlooplandbouw binnen de BUCH gemeenten, en meer lokale afzet van producten die uit het gebied voortkomen. Het project moet er onder andere toe leiden dat het verdienmodel van boeren verbetert, doordat zij een betere prijs krijgen voor hun natuurinclusieve producten, en hen stimuleren natuurinclusieve maatregelen te nemen op hun bedrijven.’
Wijntuin Ronja
Als modelboerderij voor regeneratieve agroforestry krijgt Wijntuin Ronja in Beverwijk een subsidie van 34.942,40 euro. Ronja gebruikt de subsidie voor het neerzetten van een modelboerderij in de wijnbouw. Noord-Holland: ‘Deze boerderij is gebaseerd op regeneratieve landbouw, agroforestry en het leveren via korte ketens. Dit voorbeeld kan daardoor huidige en toekomstige fruittelers, wijnboeren en melkveehouders inspireren om regeneratieve landbouw en agroforestry methoden toe te passen en dit via korte ketens rendabel te maken.’
The Farm Kitchen
Een subsidie van 97.175 euro gaat er naar The Farm Kitchen, Earth's own cuisine. ‘Met dit project wordt een uitgekiend voedselconcept ontwikkeld waarin akkerbouwers, keukens en (zakelijke) afnemers een rol spelen’, licht Noord-Holland toe. ‘Alles wat van het land komt wordt in de mobiele verwerkingskeuken op de locatie van de akkerbouwer verwerkt tot gezonde maaltijden en geserveerd in bedrijfsrestaurants in de regio. Dit initiatief wordt gestart op één locatie waar 10 hectare akker wordt gebruikt voor de teelt van zestig gewassen. Door verwerking bij de bron en lokale afzet wordt het aantal voedselkilometers met 98 procent gereduceerd. Door kennisoverdracht, een handboek voor akkerbouwers en de beschikbare afzetkanalen in de bedrijfsrestaurants wil het project dat na de projectperiode ruim honderd akkerbouwers en ondernemingen de activiteiten overnemen.’
Klik voor meer informatie over de regeling die in de eerste helft van dit jaar weer is opengesteld. netwerkplatform boerenbusinessinbalans.nl. Via de Noord-Holland voedsel initiatievenkaart kunnen ondernemers hun eigen projecten zichtbaar maken.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen