Nieuw Foodvalley-project: Ferder met eiwitrijke gewassen
Tempeh is een bekend fermentatieproduct op basis van sojabonen, maar lenen andere, lokaal geteelde bonen, zich ook voor de ontwikkeling van smakelijke en gezonde variaties op vlees of zuivel? En wat is er voor nodig om de teelt, verwerking en afzet in balans te laten groeien met een goed verdienmodel voor alle partners? Met deze vragen gaat de projectgroep ‘Ferder met eiwitrijke gewassen’ aan de slag.
Plantaardige smeerkaas
Het project gebruikt lokaal geteelde lupine als testcase. 'De verwachting is dat consumenten begin dit jaar als eerste product een plantaardige smeerkaas kunnen proeven en testen bij Het Smaakpark in Ede', aldus de projectgroep.
Marktkansen
De initiatiefnemers vervolgen: ‘In het project werken boeren, verwerkers en aanbieders zoals cateraars samen om een innovatief product te ontwikkelen, op basis van kansen in de markt: een vegetarische, smaakvolle en voedingsrijke plantaardige smeerkaas, verkregen via fermentatie. Een nieuw product dat goed is voor de gezondheid, de bodem, de biodiversiteit en de boer. Daarnaast draagt dit project bij aan de kennisontwikkeling rondom fermentatie van de peulvruchtenverwerking.’
Projectpartners
De deelnemende partijen in het project zijn Smaakpark Ede, Lekker Lupine, Ekoboerderij de Lingehof en initiatiefnemers Regio Foodvalley, Foodvalley NL en Proeflab Wageningen. Ook de provincie Gelderland en het ministerie van LNV zijn betrokken. Samen delen zij naar eigen zeggen het doel om lokaal geteelde bonen via fermentatie om te zetten in gezonde en smaakvolle variaties op vlees of zuivel.
Bean Deal
Het project Ferder met eiwitrijke gewassen van dichtbij is onderdeel van de uitvoering van de inspanningen zoals vastgelegd in de Bean Deal, onderdeel van de in 2020 gelanceerde Nationale Eiwitstrategie. Op 14 juli 2022 hebben 56 organisaties de Bean Deal, oftewel de Green Deal Eiwitrijke Gewassen ondertekend.
Nu veel import
Regio Foodvalley en Foodvalley NL hebben de ambitie om lokale ketens te versterken en plantaardige voedselproductie en consumptie te versnellen. Samen met partijen uit de regio. ‘Veel plantaardige eiwitten zoals soja, kikkererwten en kidneybonen worden geïmporteerd’, aldus de initiatiefnemers. ‘In Nederland willen wij minder afhankelijk zijn en meer zelfvoorzienend worden. Het Nederlandse klimaat is uitermate geschikt voor het telen van eiwitrijke gewassen zoals eiwitrijke vlinderbloemigen, waaronder (veld)bonen, soja, erwten en lupines). Daarnaast dragen deze gewassen ook bij aan de bodemkwaliteit en de biodiversiteit.’
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Annemarie Kleve