Hollands Noorderkwartier wil harde afspraken maken over grondgebruik
Het hoogheemraadschap heeft de wettelijke plicht om te zorgen voor eigendommen volgens het geldende Grondbeleid. In de loop der jaren zijn er percelen in Noord-Holalnd in gebruik genomen door derden zonder dat daarover iets is afgesproken. Deze situatie wil het hoogheemraadschap graag veranderen. Als de grond niet nodig is voor de zorg voor dijken, voldoende water of de waterkwaliteit, dan kunnen gebruikers de grond kopen of huren tegen een marktconforme prijs. Als de eigenaar dit niet wil, dan gaat het HHNK afspraken maken over het teruggeven van de grond.
Omdat het om veel dossiers gaat, worden niet alle grondgebruikers op hetzelfde moment aangeschreven. Het waterschap gaat bijvoorbeeld eerst naar gebruikers van locaties waar ze aan het werk zijn, zoals kadeverbeteringen. Ook hebben locaties waar een vergunningaanvraag is goedgekeurd, voorrang. We regelen bijvoorbeeld eerst het grondgebruik op locaties waar we aan het werk zijn, zoals kadeverbeteringen, en waar we een vergunningaanvraag voor ontvangen.
Een projectteam gaat de komende vier jaar de gebruikers benaderen om goede afspraken te maken.
Grond verkocht in 2018
In 2018 werd al een zelfde inventarisatie gedaan tijdens een pilot. Van circa honderd dossiers is toen het eigendom overgedragen. In de meeste gevallen is de grond verkocht aan de gebruikers. Het gaat om grond die het hoogheemraadschap niet nodig heeft voor de zorg voor de waterkeringen, de waterkwantiteit of de waterkwaliteit.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier