Eurocommissaris Wojciechowski wil een hoger GLB-budget
Wojciechowski meldde dat de Commissie vorig jaar al uitzonderlijke stappen had genomen. Ze had de crisisreserve opengesteld om de meest getroffen boeren te steunen met een extra 492 miljoen euro, dat door lidstaten was aangevuld met nog eens 1 miljard euro in co-financiering. Daarnaast had ze de limiet voor steun die lidstaten aan hun boeren kunnen geven, opgehoogd naar 250.000 euro. „Als Commissie blijven we de veranderende situatie in de gaten houden“, stelde hij. Maar de mogelijkheden om met speciale maatregelen boeren te blijven steunen, lijken uitgeput te raken.
Inflatiecorrectie
Voor de hectarepremie van het GLB, vanouds de manier om boeren een inkomenstoeslag te geven, bestaat geen mechanisme voor inflatiecorrectie. Daar is vroeger bewust voor gekozen, stelt de commissaris, om het GLB meer marktgericht te laten zijn. Maar bij dat besluit is geen rekening gehouden met het huidige niveau van inflatie.
De combinatie van fors hogere grondstofprijzen en opbrengstprijzen heeft grote effecten gehad op boereninkomens. Maar die effecten zijn niet gelijk; sommige boeren zijn erop vooruit gegaan, anderen hebben hun inkomen zien dalen.
Een ander gevolg van de inflatie is dat het budget voor gebiedsontwikkeling, de tweede pijler van het GLB, dreigt onvoldoende te zijn. De kosten voor allerlei projecten worden groter, en als het budget niet meebeweegt, dreigen die projecten onuitvoerbaar te worden.
Mid-term review
In principe is het GLB-budget voor 2021 tot 2027 in 2020 vastgesteld in het zogeheten Meerjarig Financieel Kader (Multiannual Financial Framework, of MFF), de afspraken tussen lidstaten over het totale budget voor de Europese Unie. In 2024 zou een ‘mid-term review’ van dit MFF plaatsvinden, maar Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wil dat nu naar voren halen naar dit jaar. Dit omdat naast de landbouw ook andere onderwerpen geraakt worden door de inflatie.
Wojciechowski wil zich dan hard maken voor een verruiming van het GLB-budget. Dat is volgens hem nodig om steun te blijven geven aan voedselveiligheid, aan landbouw en plattelandsgemeenschappen, en aan bescherming van het milieu. „Het is van cruciaal belang dat het GLB ondernemers genoeg kan stimuleren om bij te blijven dragen aan de toenemende, dure verplichtingen waar ze mee te maken krijgen“, stelde hij.