Voorzitter Stikstofcollectief Utrecht blij met lobby inperken stikstofhandel
Gedeputeerde Mirjam Sterk (CDA) heeft in december minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof een brief gestuurd met de dringende oproep om duidelijkheid te verschaffen over de regels rondom de stikstofhandel. Daarin vraagt ze aan de minister om haast te maken met wetgeving die het eerste recht van opkoop van stikstofruimte door de overheid mogelijk maakt.
Ook wil de gedeputeerde graag duidelijkheid van de minister over de mogelijkheden om een schot te plaatsen tussen NOx (stikstofoxiden) en NH3 (ammoniak). Sterk: „Wellicht kan dit voorkomen dat partijen als de Schiphol Group stikstofruimte in de provincie Utrecht opkopen, die daardoor niet meer beschikbaar zou zijn voor de legalisatie van de PAS-melders en de transitie van het landelijk gebied.”
Vast als een huis
Jeroen van Wijk is voorzitter van het Stikstofcollectief (bestaande uit de elf boerenorganisaties) en voorzitter van LTO Noord Utrecht. Daarnaast heeft hij zelf ook nog een melkveebedrijf in Odijk (UT). Van Wijk is blij met de inspanningen van de gedeputeerde. „Deze vragen en lobby zijn niet meer dan terecht, want hoe moeten we anders onze gebiedsprocessen uitvoeren?”, vraagt hij zich af.
Op 11 november waarschuwde het Stikstofcollectief boeren nog om nog niet deel te nemen aan de gebiedsprocessen vanwege de losse eindjes. Dat beeld is zo'n twee maanden later nog niet veranderd, stelt Van Wijk. „In het voorjaar van 2022 stelden we in Utrecht een handelingskader vast met betrekking tot stikstof. Het plan van aanpak dat we toen hadden gemaakt, wordt sinds april 2022 door het Rijk onderuitgehaald omdat ze zelf nu met landelijke maatregelen komen die botsen met ons handelingskader. Daardoor zijn we nu bijna een jaar later nog steeds niet echt iets opgeschoten. We zitten juridisch zo vast als een huis.”
Door de brief kan de suggestie gewerkt worden dat het Stikstofcollectief niet in gesprek wil met de provincie. Dit klopt volgens Van Wijk niet. „De brief van 11 november was alleen een waarschuwing. We blijven graag aan tafel om te praten."
Start gebiedsprocessen
Utrecht is inmiddels alwel gestart met de gebiedsprocessen en Van Wijk begrijp dat. „De provincie heeft natuurlijk ook te maken met deadlines van het Rijk. Utrecht voert nu inventariserende gesprekken. Wat ik merk en hoor is dat boeren wel stikstof willen reduceren, maar dan moet de stikstofruimte wel naar de PAS-melders gaan of in het gebied blijven en niet naar Schiphol of Rijkswaterstaat gaan. Die zekerheid willen boeren wel graag hebben.”
Het Rijk moet daarom volgens de voorzitter snel met maatregelen komen. „Als Schiphol hier steeds stikstofruimte komt opkopen, dan worden de opgaves in ons gebied steeds groter. Daarom moet het extern salderen opengezet worden op voorwaarden dat de stikstofruimte in ons gebied blijft. Ik snap dat Utrecht in een lastig pakket zit en dat ze iets moet doen, maar met deze randvoorwaarden kun je geen gebiedsproces opstarten.”
Overijssel
Van Wijk verwijst dan naar Overijssel. „Utrecht zou een voorbeeld kunnen nemen aan provincie Overijssel. Het is jammer dat het dan in de media veel over geld gaat, want de echte boodschap die Overijssel eigenlijk meldt, is dat de landelijke stikstofmaatregelen onuitvoerbaar zijn. De provincies zouden nu eigenlijk samen op moeten trekken richting het Rijk en zeggen: onder deze voorwaarden werken we mee, en anders niet”, besluit van Wijk.