Verdienmodellen met ecosysteemdiensten en korte ketens in themasessie
Tijdens de sessie Goed Geboerd! wordt ingegaan op verdienmodellen voor natuur-inclusieve, regeneratieve landbouwmaatregelen die nu al in de praktijk toegepast worden. De sprekers zoomen in op vernieuwende samenwerkingsvormen tussen boeren en bedrijven, waarbij de verdienmodellen gebaseerd zijn op korte ketens en het verkopen van ecosysteemdiensten.
Twee verdienmodellen
De organisaties WijLand, Soil Heroes, Streekproducten ’t Groene Hart en MVO Nederland lichten toe hoe zij samenwerkingen tussen boeren en bedrijven opzetten en hoe geinteresseerde boeren kunnen aanhaken. ‘Via de korte ketens kunnen burgers of bedrijven producten direct inkopen bij agrarische ondernemers’, licht de organisatie van de thema sessie toe. ‘Het voordeel voor agrarische ondernemers is vooral de mogelijkheid om eigen prijzen te bepalen en daarmee hogere marges te realiseren dan via de supermarktkanalen.
Inkopen ecosysteemdiensten
Het inkopen van ecosysteemdiensten bij boeren is een van de mogelijkheden voor bedrijven om hun klimaatdoelstellingen te behalen, vervolgen de organisatoren. ‘Organisaties zoals WijLand en Soil Heroes monitoren en kwantificeren de milieuwinst zoals koolstof, biodiversiteit en waterhoudend vermogen van de bodem, als gevolg van regeneratieve en/of natuur-inclusieve maatregelen die boeren nemen. Nederlandse bedrijven kunnen door het inkopen van ecosysteem-diensten op een authentieke manier klimaatdoelen regionaal en binnen hun keten of klantenrelaties behalen.’
Aanmelden
Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar tijdens de bijeenkomst, geinteresseerden moet zich tijdig aanmelden. Bij te veel aanmeldingen geeft de organisatie voorrang aan boeren die op korte termijn aan de slag willen met deze verdienmodellen. Aanmelden kan via deze link.
Trajectplan
De inspiratie- en netwerksessie wordt georganiseerd vanuit het Trajectplan Duurzame Landbouw met Natuur. Dit is een samenwerking van LTO Noord, Natuurmonumenten, Agrarische collectieven, Landschap Erfgoed Utrecht (LEU), Staatsbosbeheer (SBB), Utrechts Particulier Grondbezit (UPG), Utrechts Landschap en de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU).
Het trajectplan Duurzame Landbouw met Natuur wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie in het kader van het plattelands-ontwikkelingsprogramma (POP3) en de provincie Utrecht.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen