Staten Zuid-Holland stemmen voor natuurplan Westveen, onteigening mogelijk
Provincie Zuid-Holland werkt net als andere provincies aan de realisatie van het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Sinds 2015 wordt er ook gewerkt aan onder andere het project Westveen. Een groot deel van dat gebied moet nog ingericht worden als natuur. Hiervoor wil het college uitgaan van zelfrealisatie of door aankoop met volledige schadelosstelling deze grond verwerven. Maar, omdat sommige grondeigenaren niet mee willen werken aan de realisatie van de natuurdoelen, komt de deadline van 2027 voor de realisatie van NNN in het geding. Zuid-Holland wil daarom onteigening aan de instrumentenkoffer toevoegen voor percelen die nog niet zijn aangekocht. Dit is al langere tijd punt van discussie.
Insprekers
Aan het begin van de vergadering namen twee betrokkenen uit het gebied gebruik van de mogelijkheid om Statenleden te overtuigen. De eerste inspreker was Ines de Ridder, wethouder van gemeente Nieuwkoop en lid van de Stuurgroep Veenweiden Gouwe Wiericke. Zij hield een vurig betoog over de gang van zaken: „4 oktober besloot GS om onteigening in te willen zetten. 5 oktober werd dit besluit achteraf ter kennisgeving medegedeeld aan de stuurgroep. Als gemeente voelen we ons overvallen en gepasseerd. We zijn oneens met de manier waarop dit besluit tot stand is gekomen."
Geen onteigening van grond was altijd een belangrijke voorwaarde voor Nieuwkoop, ook meerdere malen uitgesproken door de gemeenteraad. De Ridder: „Helaas zijn we teleurgesteld. De oplopende tijdsdruk die de provincie voelt, is gebruikt om aan te sturen op de optie van onteigening voor niet aangekochte gronden. Dit zijn zowel agrarisch gronden, maar ook die van veel particulieren. Dit zijn achtertuinen van mensen met hun woning aan de buitenrand van het gebied. In het gebiedsproces zijn opties terzijde geschoven, bijvoorbeeld een laatste mondelinge verkenning om nog zelfrealisatie mogelijk te maken."
'Brevet van overmogen'
Ook biologische melkveehouder Koos van der Laan van de Beekhoeve uit Kamerik (ZH), dat tegen Westveen aanligt, is niet te spreken over de gang van zaken. „De landbouw moet een transitie ondergaan, maar wie dat nog meer zouden moeten, is de politiek. Deze moet weer gaan luisteren naar de burgers, bevolking en de lokale mensen die binding hebben met het gebied. Het cultuur historische aspect van de polder moet gerespecteerd en meegenomen worden in de plannen. Dat gebeurt nu helemaal niet. We moeten naar een plan toe in Westveen waar we elkaar kunnen versterken en verbinden. Waar de bevolking, de grondeigenaren en huiseigenaren een stem hebben in het plan. Het lijkt ons het beste dat we dat zelf realiseren en een plan bedenken met elkaar. Als de statenleden instemmen met dit voorstel dan stemmen ze uiteindelijk in met onteigening. Dat vind ik een brevet van onvermogen. Het falen van de politiek is dan een feit geworden."
Procesbegeleider
Verschillende fracties uit de Staten vinden dat onteigening 'echt het laatste middel' moet zijn en dat er zoveel mogelijk ingezet moet worden op zelfrealisatie. Daarom moet met behulp van een onafhankelijke adviseur het proces worden begeleid. Het doel voor hem is om het halen van de natuurdoelen zoveel mogelijk met zelfrealisatie voor elkaar te krijgen. Gedeputeerde Potjer zegde toe dit te gaan doen.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Zuid-Holland