Stikstofruimte Utrechtse boeren in beeld voor legalisatie Schiphol
Dit artikel is om 21.00 uur voorzien van een update. Het Rijk wil geen stikstofruimte voor Schiphol, dit wil de luchthaven zelf. Dit werd ook aangegeven in de Tweede Kamer eerder op de dag.
De provinciale fractie vroeg aan het college om een overzicht van de projecten waar het Rijk stikstofruimte voor nodig heeft. Het project Knooppunt Hoevelaken (A1/A28) staat hoog op de lijst van Rijkswaterstaat om te realiseren. Hiervoor worden ook mogelijk boerderijen aangekocht in Utrecht. Bij andere rijksprojecten is de aankoop van Utrechtse boerenbedrijven niet aan de orde, omdat de afstand tot die projecten te groot is.
Gelderse boer opgekocht
Wel wordt de stikstofruimte van een stoppende boer uit het Gelderse Ermelo gebruikt voor de A27. De stikstofdepositie die wordt veroorzaakt bij de aanleg van de A27 dient gecompenseerd te worden voor alle Natura 2000-gebieden die binnen 25 kilometer van het project liggen. Ook delen van de Veluwe vallen hieronder. Met de aankoop van de boerderij in Ermelo kan deze uitstoot gecompenseerd worden.
Schiphol
Een ander belangrijk project waar het Rijk mogelijk stikstofruimte voor nodig heeft, is voor de legalisatie van Schiphol. Om de luchthaven een natuurvergunning te kunnen geven, kan mogelijk de stikstofruimte van Utrechtse bedrijven in beeld zijn.
Dat stikstofruimte van boeren via extern saldern wordt ingezet voor andere projecten, is al langer een discussiepunt in de politiek. Coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie riepen begin november via een motie op om te onderzoeken of boeren te beschermen zijn door de uitwisseling van ammoniek en stikstofdioxiden te blokkeren.
Vervolgvragen
Naar aanleiding van de antwoorden heeft de SGP vervolgvragen gesteld over de opkoop van boerenbedrijven. Zo wil de fractie weten of er nieuwe onwikkelingen zijn met betrekking tot de opkoop van boerenbedrijven voor de A27 en A28. Ook vraagt de SGP welke inzet Utrecht heeft gepleegd en wat de provincie momenteel kan doen om de legalisatie van Schiphol met stikstofruimte van opgekochte boerderijen te voorkomen.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Provinciale Staten Utrecht