Stikstofcollectief Utrecht: 'Doe nog niet mee aan gebiedsgerichte aanpak'
Stikstofcollectief Utrecht heeft vrijdagavond 11 november een open brief gestuurd aan boeren, ‘gebieden’ en coöperaties. Aanleiding is dat de gedeputeerde van de provincie Utrecht aangaf werk te willen gaan maken van de gebiedsgerichte aanpak. Dat kwam Jeroen van Wijk ter ore tijdens de ‘Stikstoftafel’ van de provincie waar onder meer provincie, gemeenten, waterschappen en belangenbehartigers van boeren aanschuiven. Van Wijk is, naast voorzitter van het Stikstofcollectief, LTO-bestuurder en veehouder in Odijk.
PAS-melders
Volgens het Stikstofcollectief is er aan aantal redenen om nog niet te starten met de gebiedsprocessen in de provincie Utrecht. Zo is er volgens het collectief geen goede borging voor de stikstof die gereduceerd wordt. Bovendien zou de provincie Utrecht niet kunnen garanderen dat er een passende oplossing komt voor PAS-melders, interimmers en andere boeren zonder vergunning. „Hierdoor kunnen deze bedrijven niet deelnemen aan het proces.”
Hoge stikstofopgave
Verder zou Utrecht niet kunnen toezeggen dat er een schot komt tussen ammoniak en stikstofoxiden. „Het stikstofcollectief ziet dat er nu al veel stikstof verdwijnt buiten de landbouw en dus uit het gebied zonder dat deze meetelt voor de toch al hoge opgave die er ligt. Dit is een groot gevaar omdat zo het risico bestaat dat er uiteindelijk onvoldoende stikstof over is voor het kunnen behalen van onze stikstofopgave.”
Geen handhaving
„We willen alleen meewerken aan gebiedsprocessen als er geen handhaving op vergunningen gedaan wordt en absoluut geen dwangsom opgelegd gaat worden”, zo besluit het collectief.
Klik hier voor de volledige brief.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen