Boerenorganisaties uit Utrecht willen niet deelnemen aan gebiedsprocessen
Het stikstofcollectief heeft gehoord dat Utrecht buiten de boeren om, al de gebieden is in gegaan en dat zij graag de gebiedsgerichte aanpak (GGA) wil starten. Het collectief is voorstander van het starten van de GGA, maar wel op basis van de goede uitgangspunten.
Na veel overleg tussen de provincie en het stikstofcollectief zijn de gezamenlijke organisaties erg bang dat dit niet goed gaat uitpakken voor de landbouw. 'Er wordt namelijk geen enkel perspectief aan de sector geboden op dit moment. Met deze brief willen we alle boeren, gebieden en coöperaties, die overwegen mee te werken aan de GGA’s, informeren over de gevaren hiervan en een zo groot mogelijk draagvlak creëren voor ons standpunt om vooralsnog niet met de provincie mee te doen aan het opstarten van de gebiedsgerichte aanpakken. We worden namelijk tegen elkaar uitgespeeld', zo staat in de brief.
Alle punten op een rij
De volgende punten zijn voor het stikstofcollectief Utrecht redenen om ons niet deel te nemen aan het starten van de gebiedsprocessen in de provincie Utrecht:
- Er is geen goede borging voor de stikstof die gereduceerd wordt.
- De provincie Utrecht kan niet garanderen dat er een passende oplossing komt voor PASmelders, interimmers en andere boeren zonder vergunning. Hierdoor kunnen deze bedrijven niet deelnemen aan het proces.
- De provincie Utrecht kan niet toezeggen dat er een schot komt tussen ammoniak en stikstofoxiden. Het stikstofcollectief ziet dat er nu al veel stikstof verdwijnt buiten de landbouw en dus uit het gebied zonder dat deze meetelt voor de toch al hoge opgave die er ligt. Dit is een groot gevaar omdat zo het risico bestaat dat er uiteindelijk onvoldoende stikstof over is voor het kunnen behalen van onze stikstofopgave.
- We willen alleen meewerken aan gebiedsprocessen als er geen handhaving op vergunningen gedaan wordt en absoluut geen dwangsom opgelegd gaat worden.