Vijf winnende boeren Nuffield scholarship hebben duidelijke plannen
„De scholarships geven agrarische ondernemers de mogelijkheid om hun kennis te vergroten, door te leren en studeren in landen die het beste bij hun onderzoeksvraag passen”, aldus Nuffield Nederland. „De komende twee jaar zullen deze scholars met ieder hun eigen specifieke onderzoeksvraag in binnen- en buitenland de beste food- en agribedrijven bezoeken. Zij zullen de opgedane inspiratie zoveel mogelijk delen met hun collega’s in Nederland.”
Chocolateriemerk
Linda Kopczinski is een van de vijf winnaars van een scholarship. Zij heeft samen met haar vriend een melkveebedrijf in Glane (OV). Ze heeft sinds kort haar eigen chocolateriemerk opgezet met melk van hun koeien. „Naast het opzetten en leren ondernemen, wil ik met Nuffield een cacaoproducent vinden die op een duurzamere en slaafvrije manier te werk gaat", aldus de winnares over haar plannen.
Regeneratieve landbouw
De tweede winnaar, Xander Beks, runt vanuit Schelluinen (ZH) samen met zijn vrouw en schoonouders een melkveehouderij. „Ik wil mijn scholarship gebruiken om potentie van leernetwerken voor regeneratieve landbouw te ontdekken en ontwikkelen. Enerzijds om ons eigen pad in te vullen op dit domein, anderzijds om boeren uit de regio en andere kant van de wereld hierin mee te laten leren en samen waarde te realiseren."
Eigen biologische zuivel
Carina van de Beek heeft samen met haar broer en ouders een biologisch melkveebedrijf in Putten (GD) met verschillende neventakken. Zo doen ze veel aan natuurbeheer, hebben ze een recreatiewoning op de boerderij en zijn ze ruim twee jaar geleden gestart met zelf zuivel maken. Een klein gedeelte van de melk bereiden ze tot zure zuivelproducten en zetten zij lokaal af op de Veluwe onder een eigen merk. „Tijdens Nuffield wil ik mij gaan verdiepen in het verkleinen van de kloof tussen boer en burger door middel van neventakken die zich richten op de lokale omgeving en consument. Hierbij wil ik ook onderzoeken wat het verdienmodel voor de boer uiteindelijk is."
Pompoenpitzaden
Edwin Smits heeft samen met zijn vader een groentekwekerij met een landwinkel aan huis in De Heurne (GD). „Mijn Nuffieldreis wil ik graag gebruiken om te onderzoeken wat er nog meer mogelijk is op het gebied van zaden en pitten, naast de teelt van pompoenpitzaden. Met exclusievere teelten wil ik bestaansrecht creëren in de plantaardige sector, waarbij we niet eenvoudig uitwisselbaar zijn." Klik hier voor de fotoreportage die onlangs over de oogst werd gemaakt.
Biologische graanverwerking
Rogier Scherpbier is eigenaar van Zonnespelt, een biologische en biodynamische graanverwerking gevestigd in Lelystad (FL). Ze zijn gespecialiseerd in het pellen van spelt, emmertarwe en eenkorn en kunnen daarnaast een heel scala aan andere granen schonen en scheiden. „Ik wil graag groeien als persoon en als ondernemer en droom van een groot bedrijf waarin ik met een team onze verwerking en productlijn kan runnen. Tijdens Nuffield ga ik verdiepend onderzoek doen naar de kracht van graan. Hoe wordt het geconsumeerd en hoe zetten we in op rasveredeling."
Partners Nuffield
De Nuffield scholarships zijn mogelijk gemaakt door de partners van Nuffield Nederland. De Rabobank is de partner van Carina van de Beek en Rogier Scherpbier. Provincie Gelderland is partner van Edwin Smits, Provincie Overijssel van Linda Kopczinski en de Provincie Utrecht van Xander Beks.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Nuffield Nederland