Ministerbezoek kroon op het werk voor biologische melkveehouders Verhoef
Vanaf 2015 is het bedrijf van de ondernemers uit Alblasserdam in transitie. In deze periode hebben ze onder meer het bedrijf overgenomen, zijn ze omgeschakeld naar biologisch en zijn ze een samenwerking met Staatsbosbeheer aangegaan. Voor de omschakeling hebben zij bijgedragen aan allerlei initiatieven zoals het gebiedsprogramma Proeftuin Veenweiden. Hier werkten melkveehouders, onderzoekers en adviseurs samen aan ruimte voor ontwikkeling in het veenweidegebied. Deze proeftuin zette in op drie maatregelen, waarmee de eerste reductie van 35 procent werd gerealiseerd: water bij de mest voor organische binding, minder eiwit aanvoeren en minder stikstof in de vorm van kunstmest gebruiken. In de tijd van omschakeling is er helemaal gestopt met de kunstmestgift en is er gestart met het voeren van hooi. Uiteindelijk heeft dit geleid tot 70 procent stikstof reductie, gemonitord in de kringloopwijzer, onder begeleiding van de WUR. Dit is bij LNV niet onopgemerkt gebleven en zodoende kan het bedrijf gezien worden als voorbeeldbedrijf.
Geen protestboeren
De ondernemers zijn zeker geen ‘protestboeren’ en gingen graag in gesprek met de minister. „We waren geraakt door haar kennis van zaken, haar openheid en haar eerlijkheid. Het was voor ons een zegen om op een rustige en positieve manier mevrouw Van der Wal mee te nemen in de stappen die wij hebben gezet op het bedrijf. Ook was er alle ruimte en begrip om over onze kansen en bedreigingen te spreken. Het was openhartig, alles kon besproken worden. Haar bezoek voelde als de kroon op ons werk”, zegt Corine Verhoef.
Positiviteit behouden
In hun omgeving en op sociale media is niet altijd positief gereageerd op het bezoek. Het bedrijf zou geen voorbeeldbedrijf zijn. Voor de ondernemers is het echter erg belangrijk om juist te focussen op de eigen bedrijfsdoelen en de positiviteit te behouden. Zij hebben een pad voor zichzelf uitgestippeld en willen zich niet uit het veld laten slaan wanneer wet- en regelgeving het ondernemen lastig maakt. „We kijken dan ook met dankbaarheid terug op dit bezoek”.
Rol van de markt
Minister Van der Wal gaf aan dat ze het verhaal van Mattias en Coriene herkende, schrijft Bionext. Ze zou een ‘stevige ambitie’ van de biologische sector verwelkomen vanwege de positieve effecten voor de natuur en stikstofreductie. Al benadrukte ze dat dit de verantwoordelijkheid is van minister Adema van Landbouw. Ze ziet ook in dat de markt voor biologische producten nadrukkelijk moet groeien om ook op andere manieren het verdienvermogen van boeren te versterken.
Bionext directeur Michaël Wilde kijkt ook terug op een geslaagd bezoek. „De Nederlandse landbouw wordt geconfronteerd met veel meer uitdagingen dan alleen stikstof. Het was mooi en belangrijk om te zien dat deze minister aangeeft dat de biologische sector als duurzame vorm van landbouw een belangrijk onderdeel is van de oplossing als het gaat over klimaat, water, bodem en biodiversiteitsverlies. Ook is er een duidelijke erkenning voor de rol van de markt en het verdienmodel van de boer, dat is ontzettend belangrijk.”