Goeree-Overflakkee legt landbouwer uit Nieuwe-Tonge dwangsom op voor bodemvervuiling
Volgens Hans Rietveld, adviseur van het bedrijf, is het machtsmisbruik van de gemeente. Een medewerker heeft de veldspuit schoongemaakt en leeggespoten op een maisakker. Het ging om afvalwater met een klein restant van het bestrijdingsmiddel Starane Top. „Dat mag gewoon’’, zegt Rietveld.
Miieudienst DCMR neemt de zaak hoog op. Tijdens een bezoek aan de omgeving zagen controleurs gele plassen op een perceel van het bedrijf. Volgens DCMR was het geen akker maar een opslagterrein. De vloeistof zou ook niet zijn verspreid maar het zouden puntlozingen zijn. „Ja klopt, de spuit heeft even stilgestaan om te kijken of de doppen schoon waren’’, zegt Rietveld. Volgens de adviseur ging het om onverharde bodem en was het wel degelijk maisland. Dat werd deze week geoogst.
Verplichten tot bodemonderzoek
De dwangsommen zijn opgelegd onder meer om de agrariër te dwingen tot het uitvoeren van bodemonderzoek. Dat ziet hij niet zitten. „Onderzoek waarnaar dan?", vraagt hij. Inmiddels heeft DCMR namelijk aangegeven dat er niet meer gezocht kan worden naar bestanddelen van Starane Top. Volgens een woordvoerster zitten er echter nog andere vervuilingen in de bodem. De landbouwer denkt dat het gaat om PFAS of asbest. Maar dat is er niet, zegt hij. Daar is de last onder dwangsom ook niet voor opgelegd, zegt Rietveld. Hij noemt het optreden van de gemeente en DCMR misbruik van bevoegdheid. En of er asbest ligt is maar de vraag, zegt de landbouwer. „Twee stukjes puin op een paar hectare." Het zou gaan om puinresten van de watersnoodramp. Maandag 31 oktober behandelt de gemeente Goeree-Overflakkee het bezwaarschrift tegen de dwangsom. De Raad van State maakt spoedig bekend of de dwangsom al of niet wordt geschorst.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Ellen Meinen