'Bedrijvenproef Spengen: sturen met grondwater’ geslaagd
„De 'Bedrijvenproef Spengen: sturen met grondwater’ was innovatief voor boeren en waterschap”, aldus De Stichtse Rijnlanden. „Zowel qua samenwerking als techniek. Het waterschap en de boeren zijn het samen aangegaan, zonder vooraf alles te (willen) weten. Leren door te doen met pioniers die stappen durven zetten en investeren in toekomstperspectief voor de polder. De actieve waterinfiltratiesystemen zijn in de proef doorontwikkeld en er is veel gemeten en ervaren in de praktijk.
Kennis uit de polder
„Deze proef laat zien wat voor kennis en expertise er in de agrarische sector zit die we echt kunnen gebruiken. Juist die kennis uit de polder kunnen we benutten voor nieuwe opgaven zoals waterkwaliteit en stikstof. Het gebiedsgericht werken is hier al uitgevonden”, aldus gedeputeerde Mirjam Sterk. Ze overhandigde een bord dat de kracht van innovatie en samenwerken symboliseert.
Smaakt naar meer
De proef betekent niet het einde van de samenwerking aan de toekomst van de polder, maar smaakt juist naar meer, aldus het hoogheemraadschap. „Met de pilot ‘De Boer aan het Roer’ die in 2022 is gestart, willen de boeren in de polder Spengen met elkaar invulling geven aan meer maatschappelijke doelen als waterkwaliteit, stikstof, broeikasgassen. De boeren in Spengen doen dit met betrokken overheden en organisaties om zo een gedragen toekomstperspectief te krijgen, vanuit de realiteit van de praktijk.”
Proef geslaagd
Volgens het hoogheemraadschap is het idee van de bedrijvenproef - het hoger houden van de grondwaterstand in droge perioden door water in het veen te infiltreren - gelukt. „Daarom is de verwachting dat een remmend effect op de bodemdaling te vinden is. De meetreeks aan bodemhoogte is nog te kort en wordt daarom voortgezet tot 2026.”
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: De Stichtse Rijnlanden