‘Ik raad iedere bedrijfsopvolger aan een coach in de arm te nemen’
Meerkerk loopt al sinds zijn geboorte op de boerderij rond. Hij kocht op z’n tiende zijn eerste schapen en op zijn twaalfde zijn eerste kalf. Toch hebben zijn ouders hem altijd de vrije keuze gelaten of hij boer wilde worden of niet. Na de opleiding ‘Dierverzorger melkvee’ ging hij fulltime op de boerderij werken. „We hebben een melkveebedrijf en zorgboerderij. In 2010 stonden we voor de keuze om een nieuwe stal te bouwen met zorggedeelte. Mijn vader wilde zich meer op de zorgtak gaan richten, ik werd boer op het melkveebedrijf.” De nieuwe stal voor 120 koeien werd in 2011 gerealiseerd, met twee melkrobots van Fullwood. „We molken op dat moment 80 koeien, met het plan om rustig door te groeien”, aldus Jasper.
Fosfaatrechten
De eerste vijf jaar van de jonge opvolger waren ‘niet leuk’. De productie ging flink onderuit, volgens Meerkerk hebben de robots nooit goed gefunctioneerd. „We zijn in maart begonnen met robot melken, in mei hadden we al ons eerste grote overleg met de leverancier”, zegt hij. „Dat geeft wel een indicatie hoe slecht het ging.” Na vijf jaar gingen de robots eruit en werden vervangen door twee robots van Lely. „Dat molk echt super.” Helaas voor Meerkerk diende de volgende uitdaging zich al snel aan: de invoering van de fosfaatrechten. „We hadden in 2015 rechten voor 60 koeien. We hebben uiteindelijk fosfaatrechten voor 75-80 koeien aangekocht, maar dat was voor ons ook het maximum.”
Natuurinclusief
Meerkerk liet het er niet bij zitten. Moeilijke wegen hebben mooie bestemmingen, lacht hij. „Ik heb een vrij grote vernieuwingsdrang, ik zag andere kansen voor ons bedrijf.” De eerste stap was meer weidevogelbeheer, met veel plas-dras. Daarna volgde een miniatuur natuurgebied rondom de boerderij, ‘Parel van Prachtlint’. Twee jaar terug is Jasper begonnen met het opfokken van kalveren tot vleeskoeien en inmiddels wordt het vlees in de eigen boerderijwinkel verkocht. Op dit moment verkent Meerkerk de mogelijkheden voor Agroforestry. „We willen steeds kleine stappen nemen. Agroforestry zal zeker niet de laatste stap zijn.”
Agrarische coach
De Zuid-Hollander trad in 2013 toe tot de maatschap. Toen Jasper het vertrouwen van zijn vader Arie-Jan had gekregen, mocht hij de dagelijkse leiding in het bedrijf nemen. Ook neemt hij zelfstandig grote investeringsbeslissingen. Toch is bedrijfsovername een proces wat een aantal jaren in beslag neemt en niet vanzelf gaat, zegt hij. Meerkerk schakelde een coach in, iemand die van een afstand tegen het bedrijf aankijkt. „Ik geloof niet in een generatiekloof, maar wel in verschillen van inzicht. Er ontstaat een bepaalde mate van bedrijfsblindheid; zeker een traditionele boer zit erg vast in zijn bubbel. Een coach is in staat de juiste interpretatie aan zaken te geven. Ik wilde graag vernieuwen, mijn vader moest het vertrouwen krijgen dat ik daarvoor de juiste capaciteiten had. De coach heeft ons in dat proces ondersteund.”
Inzicht in persoonlijkheid
Hij raadt daarom iedere bedrijfsopvolger aan een coach in de arm te nemen. „Met een coach slaagt 70 procent van de bedrijfsovernames, zonder coach 30 procent.” Bovendien geeft een coach inzicht in je persoonlijkheid, zegt Meerkerk. „Ik heb vooral geleerd om geduld op te brengen. Wat vandaag niet goed gaat, gaat morgen wellicht beter. Dat is een hele belangrijke voor mij geweest. Doordat ik heel veel ideeën heb, ben ik weleens geneigd een ander het gras voor de voeten weg te maaien. Ik moet soms op de rem trappen om ook anderen de kans te geven dingen te doen of in te brengen.”
Geen stip op horizon
Jasper Meerkerk vindt zichzelf geen toekomstvisionair. Hij zet voor zichzelf geen stip op de horizon. „Die wordt toch steeds verplaatst”, lacht hij. De Zuid-Hollander melkt nu zestig koeien op één robot, hij kruist de Holsteinpopulatie in met Groninger Blaarkoppen, voor een dubbeldoelras. Daarnaast zet hij stap voor stap in op natuurinclusieve landbouw. Hij treedt graag naar buiten, heeft een groot netwerk en spreekt zo nu en dan op bijeenkomsten. „Ik ben ambassadeur van Team Agro NL en geniet van het vertellen over de boerderij. Dat is ook de reden dat ik ambassadeur ben geworden.”