BoerenLeidse kaasmakers starten samenwerking met Kaasfort Amsterdam
Afgelopen jaren dreigde regelmatig een tekort aan oude of overjarige BoerenLeidse kaas, aldus de zes Leidse kaasmakers. Terwijl de vraag toenam, werd het aanbod kleiner. „Kaasfort Amsterdam heeft zich bewezen in het rijpen en naar een hoger plan tillen van ambachtelijke kazen. Met zijn bedrijf zet René Koelman zich bovendien nadrukkelijk in voor het behoud van de traditionele Nederlandse boerenkazen. Hij affineert kazen voor tophoreca en specialiteitenwinkels en ziet hoe de BoerenLeidse kaas en boter daar nog altijd in hoog aanzien staan.”
Officieel beschermd
De BoerenLeidse-met-Sleutels dankt zijn naam aan de Leidse sleutels die in de donkerrode korst gedrukt worden. Het is een van de weinige Nederlandse producten met een BOB-keurmerk, de officiële Europese oorsprongbescherming. Rond het jaar 1900 waren er in de omgeving van Leiden zo’n 300 bereiders van BoerenLeidse kaas. Inmiddels wordt op nog maar een handjevol boerderijen meer of minder frequent BoerenLeidse kaas gemaakt.
Zes boerderijen
De zes deelnemers aan het project zorgen gezamenlijk voor ongeveer 95 procent van de totale productie. Het zijn boerderij Weidegeluk van familie Heemskerk in Oud Ade, kaasboerderij Kwakernaak in Oud Ade, boerderij De Morgenstond van familie Heemskerk in Oud Ade, De Kaagse Boer van familie van Ruiten op Kaageiland, zuivelboerderij De Sophiahoeve van familie Warmerdam in Warmond en De Sweylanthoeve van familie van Schie in Warmond.
Handen vol
Ruud van Schie, voorzitter van de Vereniging BoerenLeidse Kaasmakers, is blij met de samenwerking: „De meeste BoerenLeidse kaasmakers hebben de handen meer dan vol aan hun dieren, het melken en het kaasmaken. Kaas langdurig opleggen vraagt vakkennis én is een investering met risico's, daarom doen we dat niet zelf. Voor ons is het daarnaast heel interessant dat de kazen van alle makers op het Kaasfort onder exact dezelfde condities worden gerijpt. Vanuit zuiveltechnologisch oogpunt is dat een unieke situatie. Ik ben dan ook zeer benieuwd naar de bevindingen tijdens de eerste keuring in het voorjaar.”
Keuren voor kwaliteit
De partijen boerenkazen worden opgelegd om langzaam door te rijpen tot hun optimale leeftijd is bereikt. Tussentijds worden ze gekeurd om te volgen hoe de smaak zich ontwikkelt. Kaaskeurmeesters maken dan ook een inschatting op welke leeftijd de kaas zijn beste kwaliteit gaat bereiken. Voorjaar 2023 wordt op Kaasfort Amsterdam een eerste keuring georganiseerd. De kazen zijn dan zo’n zes maanden oud. Daarbij wordt gewerkt volgens afspraken die samen met de wereldwijde voedselbeweging Slow Food zijn vastgelegd en door Stichting Boeren Leyden Traditioneel worden bewaakt.
Langzaam rijpen
„De kaas wordt gewaardeerd om zijn eigen karakter en vanwege het unieke verhaal", aldus kaasmaker Koelman van het Kaasfort. De BoerenLeidse kaas is een van de oudste kazen van ons land en het was een van de eerste Hollandse exportproducten. Komend jaar willen we in een pilotproject zestig traditioneel gemaakte kazen opleggen in Kaasfort Amsterdam. Daar kunnen ze onder optimale condities langzaam rijpen tot een leeftijd van één tot anderhalf jaar. Het resultaat is een kaas met een lange volle smaak. Een smaak met pit en een klein zuurtje. Een exclusief topproduct.”
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ton van Veen