Met suiker meer saldo!

Juist met een suikerrijk rantsoen is de uitdaging om met een beperkte eiwitgift toch goed te melken. Vooral door als eiwitbron penseiwit te gebruiken kan dan met een ruw eiwitgehalte van 150 gram per kg droge stof toch goed gemolken worden. De eiwitefficiëntie is dan zeker boven de 30%. Als u in het rantsoen eiwit nodig heeft, gebruik dan ook bij een suikerrijke kuil raapzaadschroot of raapzaadschilfers. Suikerrijke kuilen hebben automatisch een hogere WDVE omdat geschat wordt dat met de suikerkuilen de microbiële eiwitaanmaak toeneemt. Producten met een hoge WDVE zoals sojaschroot en bestendige sojaschroot zijn duurder, maar dan gelukkig minder hard nodig.
Suikers zijn de smaakmakers van het rantsoen. Het grote voordeel van een suikerrijke kuil is dan ook de enorme opname van de kuil mits de koeien goed blijven herkauwen. Elke kg droge stof extra opname van de graskuil is even zoveel vorming van microbieel eiwit en productie van vluchtige vetzuren in de pens.
Het zal u duidelijk zijn dat koeien heel goed om kunnen gaan met suikers mits ze goed gemanaged verstrekt worden aan de koeien. Suikers zorgen voor:
- een betere eiwitbenutting (lagere kosten voor aankoop duur bestendig eiwit).
- hogere eiwitproductie (meer goed betaald melkeiwit op uw melkafrekening).
- hogere vetproductie (vaak de meest variërende component voor de berekening van de melkprijs).
- meer liters.
Gebruik ook bij het voeren van het nieuwe stalrantsoen uw ABZ De Samenwerking Ratio om het saldo van uw koeien te berekenen.