NZO zet Wereld Schoolmelkdag kracht bij met ludieke actie op basisscholen

De ‘Schoolmelksnor Challenge’ is een initiatief van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), die op deze ludieke manier aandacht wil vragen voor de belangrijke rol die melk speelt in een gezond dieet voor schoolgaande kinderen. De meester of juf met de grootste melksnor wint een dagje uit met de hele klas naar het Openluchtmuseum in Arnhem.
Jury
Kinderen wordt gevraagd om hun meester of juf te filmen tijdens het creëren van de melksnor met een glas schoolmelk. Om mee te doen met de challenge moet deze leraar-met-melksnor daarna het filmpje delen op social media met de hashtag #wereldschoolmelkdag. Alle posts met deze hashtag worden tot 20 oktober zorgvuldig bekeken, waarna een jury de winnaar aanwijst. Op de social kanalen van ‘Het zit in melk’ is een voorbeeldfilmpje te zien met verdere uitleg over de ‘Schoolmelksnor Challenge’.
Elk jaar organiseert de Wereldvoedselorganisatie (FAO) de Wereld Schoolmelkdag – dit jaar voor de 23e keer. NZO over de Schoolmelkdag: 'Wereldwijd wordt melk beschouwd als een belangrijk voedingsmiddel voor mensen in alle stadia van het leven, van jong tot oud. Melk bevat eiwitten, calcium, vitamines en andere belangrijke voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te blijven. Vooral kinderen, want die zijn volop in de groei. Magere en halfvolle melk en melkproducten staan dan ook in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.'
Gezond voedingspatroon
Nederlanders weten goed wat de voordelen zijn van melk en andere zuivelproducten. NZO: 'Toch blijkt uit de Voedselconsumptiepeiling van het RIVM dat niet iedereen de aanbevelingen voor melk en melkproducten haalt. Ook sommige kinderen niet. En dat is zonde. Want halfvolle en magere melk of melkproducten, zoals yoghurt of kwark, passen volgens het RIVM en het Voedingscentrum goed in een gezond voedingspatroon. Daarom zijn de Schoolmelkprogramma’s van de Europese Unie nu extra belangrijk. Daarmee kunnen alle kinderen in Nederland en Europa blijven genieten van de voordelen van melk en melkproducten.'
Bron: NZO