Groenvoerdrogerijen laten lichte stijging zien ondanks gestegen energieprijzen
Opvallend is dat ondanks de hoge energieprijzen er nog volop wordt gedroogd, zo blijkt de cijfers die de VNG heeft gepubliceerd. Opeinde en Ruinerwold drogen veel gras voor de boer. Abbekerk, Oostwold en Kortgene drogen voornamelijk luzerne die ze zelf telen. „Door de hoge energieprijzen hebben we te maken met hogere loondroogprijzen, maar de melkprijs is ook hoog. En de prijs van eiwitrijk krachtvoer is eveneens relatief hoog, dus de boeren zijn bereid de hogere prijs voor gedroogd groenvoer te betalen”, aldus de verklaring van voorzitter Eiko Jan Duursema van de VNG.
Twee weken eerder
In totaal produceerde de vijf drogerijen van de VNG tot en met 31 juli afgerond ruim 47.7 miljoen kilogram groenvoer, tegen 47.5 miljoen kg vorig jaar. Met name Abbekerk produceerde met 7,3 miljoen kg veel meer dan de 5,5 miljoen van vorig jaar. Ook in Kortgene viel er een stijging te noteren van 21,3 miljoen naar 22,8 miljoen kg. De productie in Opeinde steeg licht van 3,3 miljoen naar 3,6 miljoen kg. Daarentegen daalde de productie in Oostwold van 9,8 miljoen naar 8,9 miljoen kg en die in Ruinerwold zelfs fors van 7,6 naar 5 miljoen kg.
„We zijn vorig jaar laat begonnen door de koude april en meimaand”, legt Duursema de hogere productie dit jaar en met juli van dit jaar. „Dit jaar startte het seizoen twee weken eerder door betere groeiomstandigheden voor gras. En ook voor luzerne waren die heel goed door een warme meimaand. Daarnaast vertekent het beeld doordat er vorig jaar juni in Abbekerk brand is geweest. Daardoor heeft de productie daar meerdere weken stilgelegen. Dat verklaart de aanzienlijk lagere productie daar vorig jaar in vergelijking met dit jaar, ondanks de hoge energieprijzen dit jaar.”
Ingehaald door droogte
De luzerne-oogst verloopt dit jaar spoedig, vertelt Duursema verder. „Luzerne staat vaak op kalkrijke kleigrond met een goede capillaire werking, zodat die relatief weinig last heeft van de droogte. De eerste grassnede was daarnaast redelijk, de tweede goed en de derde weer redelijk. Maar de voorsprong die we hadden gaat nog wel ingehaald worden door de droogte”, waarschuwt de VNG-voorzitter tot slot.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief