Boerenorganisaties willen alleen bij beweging kabinet in gesprek met Remkes
Voorzitter Bart Kemp van Agractie wil niet namens de andere gesprekpartners reageren maar meldt wel dat zijn organisatie alleen onder heldere voorwaarden in gesprek met Johan Remkes wil. „Helemaal in lijn in de brief die wij Mark Rutte over het stikstofdossier hebben gestuurd, zo meldt de Agractie-voorman. „De KDW (kritische depositiewaarde voor stikstof) moet uit de wet, er moet een drempelwaarde komen voor vergunningverlening zoals TNO heeft aangegeven, er moet een oplossing komen voor PAS-melders en er mogen geen gedwongen onteigeningen komen. Alleen als die voorwaarden wordt voldaan gaan wij in gesprek. Vandaag zal er meer duidelijkheid komen of wij met Remkes om tafel kunnen om over deze punten verder te spreken.”
Kemp vindt het niet aan hem om namens de andere gesprekspartners mededelingen toe doen over het gesprek van gisteravond. Of wie er precies bij het overleg aanwezig waren. „Voor iedere organisatie geldt dat het nog door het eigen bestuur moet. En iedere boerenorganisatie zal er ook zijn eigen kleur aangeven.”
Geen krimp
Voorman Mark van de Oever van Farmers Defence Force (FDF) vertelt dat hij gisteravond bij het gesprek met de G8 (de belangrijkste boerenorganisaties) in het Ambt van Nijkerk heeft gezeten. „De COV en de Nevedi zaten er als toehoorder bij. Wij willen als FDF een alternatieve agenda sturen om te kijken er beweging is bij het kabinet. In die agenda zijn de belangrijkste punten dat we van de KDW af moeten en dat de staat van de natuur leidend moet zijn bij het stikstofbeleid. En we willen geen krimp van veestapel maar innovatieve oplossingen. Dat hebben we intern rondgestuurd in onze organisatie en als de leden het daarmee eens zijn, gaat het naar Remkes. Het wordt kort dag.”
Beweging coalitiepartijen
LTO meldt dat er vandaag een gezamenlijke reactie zal komen namens de boerenorganisaties. Een woordvoerder: „De uitnodiging om eind augustus nog eens met elkaar te praten als kabinet en boerenorganisaties - waar LTO wel bij was, maar diverse andere boerenorganisaties niet, red. - werd na het vorige gesprek al met potlood in de agenda gezet. Er is toen aangegeven dat het alleen zin had als we over onderwerpen als KDW en stikstofdoelen zouden kunnen praten. We hebben gezien dat daarbij beweging is ontstaan bij twee coalitiepartijen, bij de twee andere partijen niet. Maar er is beweging en een gesprek lijkt dan zin te hebben.”
Reactie binnen minuut
Woordvoerder Jan Willem Wits namens bemiddelaar Remkes: „Ik heb begrepen dat er gisteravond overleg is geweest, maar officieel nog niet gehoord wat daar uit is gekomen. Als blijkt dat de boerenorganisaties om tafel willen, kunnen we binnen een minuut reageren.” Wits meldt verder dat Remkes hoopt dat alle uitgenodigde organisaties zullen aanschuiven voor 'een goed gesprek'. „Alle belangrijke organisaties zijn uitgenodigd voor morgen. Dus zowel die er de vorige keer wel bij waren als die dat niet waren. Remkes vindt dat alles besproken moet kunnen worden, maar zonder eisen vooraf."
Update 13:04: LTO zegt gesprek nog niet toe
LTO komt rond 13.00 uur dinsdagmiddag met het volgende statement op de eigen website:
Reactie LTO op uitnodiging tot gesprek met kabinet
LTO heeft een uitnodiging ontvangen voor een tweede gesprek met het kabinet onder leiding van Johan Remkes. Het kabinet heeft naar aanleiding van het eerste gesprek huiswerk ingeleverd. Dat staat nu ter bespreking op de agenda. Het betreffen geen onderhandelingen.
Met andere landbouworganisaties hebben we afgestemd dat we het gesprek alleen kunnen aangaan als het binnen het huiswerk gaat over oplossingen voor de vier door de sector ingebrachte cruciale punten. Voor ons moeten er duidelijke vorderingen zijn: geen vervroegd tijdpad naar 2030, weg van de rigide KDW en inzetten op innovatie. Ook voor de PAS-melders moet een concrete en versnelde oplossing komen met een harde deadline. Het beruchte stikstofkaartje moet nu eindelijk van tafel.
We hebben aan de heer Remkes per brief laten weten dat dit een harde randvoorwaarde voor een gesprek morgenvroeg is. Ook andere landbouwpartijen doen dit. De bal ligt daarmee terug bij het kabinet. We gaan als landbouwpartijen alleen gezamenlijk en als we het over deze agenda kunnen hebben.
Update 13:15: Statement Agractie
Ook Agractie komt dinsdagmiddag met een statement:
Gesprek met boerenorganisaties
Maandag 29 augustus ontvingen wij van dhr Remkes de uitnodiging voor een tweede gesprek met de boerenorganisaties. Deze uitnodiging is gedaan voor een gesprek op woensdag 31 augustus. Maandagavond is deze uitnodiging besproken door de verschillende landbouwpartijen tijdens een overleg in Nijkerk.
Er is besloten vast te houden aan de hoofdlijn, namelijk dat we concrete beweging vanuit het Kabinet willen zien op onder meer de volgende punten:
• KDW uit de wet en instellen van een drempelwaarde
• Concrete en snelle oplossingen voor PAS-melders en overige knelgevallen
• Geen gedwongen onteigening en/of inname vergunningen
• Instandhoudingsdoelstellingen natuur centraal in plaats van juridische waardes en modellen
• Concrete invulling van juridisch geborgde innovaties.
Beweging vanuit het Kabinet verwacht
Iedere organisatie heeft dhr. Remkes verzocht de agenda voor de bijeenkomst concreet vast te stellen op deze punten, zodat het Kabinet daadwerkelijk constructief stappen kan zetten om de sector tegemoet te komen. Wij wachten de reactie van dhr. Remkes op ons concrete agendavoorstel af, en verwachten vanuit het Kabinet de bereidheid concrete stappen te zetten op essentiële punten zodat we verder kunnen spreken over de nadere invulling hiervan. Indien dit niet het geval is komt er geen gesprek vanwege het ontbreken van concrete toenadering vanuit het Kabinet richting de boeren van Nederland.
Update 16:30: FDF wacht op reactie Remkes
Ook FDF kwam aan het einde van de middag dinsdag met een statement.
Geachte heer Remkes, beste Johan,
Op maandag 29 augustus ontvingen wij van u een uitnodiging voor een overleg op woensdag 31 augustus, tussen het Kabinet en een beperkt aantal (agrarische) organisaties. Met andere landbouworganisaties hebben we afgestemd dat we het gesprek alleen kunnen aangaan als het binnen het huiswerk gaat over oplossingen voor de vier door de sector ingebrachte cruciale punten. Voor ons moeten er duidelijke vorderingen zijn: geen vervroegd tijdpad naar 2030, weg van de rigide KDW en inzetten op innovatie.
Ook voor de PAS-melders moet een concrete en versnelde oplossing komen met een harde deadline. Het beruchte stikstofkaartje moet nu eindelijk van tafel. Dit zijn voor FDF harde randvoorwaarden voor een gesprek morgenvroeg, onze collega landbouworganisaties stellen zich op hetzelfde standpunt. Zolang het Kabinet er geen blijk van geeft (werkelijk) te bewegen op deze cruciale punten zal FDF niet ingaan op uw uitnodiging. Wij verzoeken u daarom een separaat overleg, met onderstaande agenda, te faciliteren tussen het Kabinet en de in de ‘G8’ samenwerkende boerenbelangenbehartigers (LTO, Agractie, NMV, DDB, NAV, NVP, POV, FDF aangevuld met agenda lid Biohuis). Deze organisaties vertegenwoordigen de meerderheid van de Nederlandse boeren. Zij hebben daartoe mandaat en leggen daarover verantwoording af aan de leden.
De agenda omvat tenminste:
1. Het bespreken van de concrete invulling van de wijze waarop versneld en op korte termijn (deadline) de problematiek van de PAS-melders en overige knelgevallen kan worden opgelost en de garanties ten aanzien van dreigende handhavingen die het kabinet daarvoor stelt.
2. Het bespreken van de route en termijn waarin de huidige KDW kan worden geschrapt uit de wet en het beleid. Alternatieven, respectievelijk andere invullingen en/of toepassingen komen daarbij aan de orde, evenals de bruikbaarheid van Aerius.
3. Het bespreken van een gewijzigd tijdspad en doel met het leidend maken van de gunstige staat van instandhouding inclusief alle essentiële drukfactoren (i.p.v. nationale en regionale doelen inzake stikstofreductie en KDW). Het is van belang dat de richtinggevende kaart uit het NPLG d.d. 10 juni 2022 (of varianten daarvan) geen rol speelt in het omgevingsbeleid van Rijk, provincies en/of gemeenten, om te voorkomen dat toekomstperspectief, financierbaarheid en waardeontwikkeling van het boerenbedrijf ten onrechte wordt aangetast.
4. Het bespreken van de concrete invulling van de wijze waarop innovaties (in brede zin) een financieel haalbare, geaccepteerde en juridisch geborgde bijdrage kunnen gaan leveren aan de emissiereductie ten dienste van natuurdoelstellingen.
5. Het bespreken van de wijze waarop de rechtszekerheid, rechtsbescherming en zeggenschap m.b.t. bedrijfseigendommen, waaronder grond wordt geregeld, zodat geen sprake kan zijn van gedwongen verkoop, onteigening of inname van vergunningen als onderdeel van het stikstof -en natuurbeleid. Bedrijven moeten kunnen vertrouwen dat in onze rechtstaat geldt ‘vergund is vergund’.
6. Het bespreken van de route en termijn naar een juridisch houdbare drempelwaarde met betrekking tot de vergunningverlening in overeenstemming met het TNO-advies.
Wij horen graag of het Kabinet met deze geannoteerde agenda kan instemmen en bereid is daarvoor een overleg te plannen met de G8-organisaties (bovengenoemd).
Ik zie uw reactie graag tegemoet.
Namens het bestuur van Farmers Defence Force, Mark van den Oever, voorzitter
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Bas Lageschaar