Omgevingsadviseurs: ‘Overheid maak haast met opkoopregelingen voor veehouderijbedrijven’
Albert Albers van De Omgevingsadviseurs erkent dat hij niet echt in kan inschatten of opkoopregelingen voor melkveehouders MGO (Maatregel Gerichte Opkoop) en MGA2 (beëindiging veehouderijen nabij natuurgebieden), door de EU eventueel gekwalificeerd zouden kunnen worden als ongeoorloofde staatssteun. Dit naar aanleiding van recente berichten in diverse media dat daar sprake van zou kunnen zijn. Los daarvan begrijpt hij niet waarom het zo lang duurt voordat er een opkoopregeling voor veehouders komt.
Varkenshouderij blauwdruk
„Er is al een saneringsregeling geweest voor de varkenshouderij, dus er ligt een blauwdruk”, aldus Albers. „Dus dan hoeft een opkoopregeling voor veehouderijbedrijven toch niet zo lang te duren? Hoe die regels voor staatssteun liggen is onduidelijk. In het artikel van NRC wordt bijvoorbeeld gesproken over een zak geld die een stoppende veehouder gebruikt om een nieuw bedrijf in Oost-Europa op te starten als bezwaar. Maar dat kan een melkveehouder die zijn bedrijf verkoopt nu ook. Daarnaast hebben we natuurlijk de piekbelasters in de buurt van Natura 2000-gebieden die het al moeilijker hebben om hun bedrijf te verkopen omdat ze aan allerlei regels gebonden zijn. Het ligt dan voor de hand om deze bedrijven te compenseren.”
Beroepsverbod optie
Een beroepsverbod zou het risico van ongeoorloofde staatssteun verkleinen, stelt Albers. „Vanuit de landbouw is hier veel weerstand tegen. Het is echter de vraag of het beroepsverbod voor elke veehouder een belemmering is om mee te doen aan de vrijwillige opkoop. Maar hoe dan ook: maak haast met die opkoopregeling. Dat heeft het kabinet in het coalitieakkoord besloten, dus voer dat dan ook uit. Dan weten de veehouders waar ze aan toe zijn, dit geldt zowel voor de stoppers als voor de blijvers. Stoppende veehouders geven ruimte aan de boeren die wel verder willen.”
Uitkoopregeling nog te redden?
Er is veel te doen over de nieuwe uitkoopregeling en of dit wel of niet een ongeoorloofde vorm van staatssteun zou zijn. Zowel Tweede Kamerlid Thom van Campen (VVD) als Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) stellen vandaag schriftelijke vragen aan Minister Christianne van der Wal.
Van Campen wil weten of Van der Wal het stoppersverbod uit de regeling gaat halen en hoe ze de Europese Commissie gaat overtuigen van het belang hiervan. De VVD'er wil ook weten welke verschillende opkoopregelingen Van der Wal aanvullend op de bestaande regeling wil instellen. Van Campen vindt het absurd dat het kabinet aan de ene kant bereid is om fors te investeren in het halen van de afgesproken Europese doelen op het terrein van bodem, water, lucht, natuur en stikstof, maar dat de Europese Commissie aan de andere kant die aanpak in de weg staat met bureucratische bezwaren. Van Campen wil weten of de minister van plan is om deze tegenstrijdigheden bij de Commissie onder de aandacht te brengen.
Boswijk wil als eerste van de minister weten of het klopt dat uitkoopregeling op losse schroeven staat. Daarnaast wil hij weten of de minister tijdens de ontwikkeling van de uitkoopregeling contact heeft gehad met de Europese Commissie om zeker te stellen dat de regeling past binnen de kaders van de Europese staatssteunregels. Boswijk wil ook weten wat er nog zou moeten gebeuren om de uitkoopregeling nog te redden en of de minister al kijkt naar alternatieven voor als de uitkoopregeling geen doorgang kan vinden.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen