Nog geen zorgen over het waterpeil in IJsselmeer en Markermeer
Woordvoerder Marko Cortel van hoogheemraadschap HHNK stelt dat er op dit moment nog geen zorgen zijn over de watervoorraad in het IJsselmeer en Markermeer. „Maar,” zegt hij, “Alles wat ik vandaag zeg, geldt ook alleen voor de dag van vandaag. Want de situatie kan soms snel veranderen.”
Dalend waterpeil
Het waterpeil daalt wel behoorlijk volgens Cortel. Dat heeft 3 redenen. Het regent niet, de vraag naar zoetwater overstijgt het aanbod en het regent niet in de Alpen. Het waterpeil in de genoemde zoetwaterbekkens is op dit moment 30 cm onder NAP en dat mag dalen tot uiterlijk 40 cm onder NAP. Dat peil blijft dalen zolang het bij onze oosterburen niet regent, want daar ligt de aanvoer van water via de Rijn en de IJssel.
Waterverdeling
De verdeling van water wordt geregeld door de Landelijke Commissie Waterverdeling. „Daar zitten vertegenwoordigers in van provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat.” Vertelt Marko Cortel. „Zij bekijken iedere week of er maatregelen genomen moeten worden.” Dat advies gaat naar het Landelijk Management Team Watertekorten (MTW). Dan gaat het over mogelijke extra maatregelen voor de scheepvaart en minder water innemen door waterschappen. De vraag is dan: Wat heeft de agrarische sector nodig, is er voldoende beschikbaar voor drinkwater en industrie, maar er wordt ook naar de dagelijkse verdamping gekeken.
Verdamping
Marko Cortel: „In een zomer als deze verdampt er dagelijks 3 mm water tot wel 6 mm op de warmste dagen. En dat met een neerslagtekort van 275 mm op dit moment. We raken dagelijks veel water kwijt.” Het goede nieuws is dat op dit moment bij HHNK de watervraag afneemt, omdat veel gewassen inmiddels geoogst zijn. Daarnaast is er deze week heel veel regen gevallen in de Alpen. „Dat is uiteraard heel vervelend voor de mensen daar, want het geeft veel overlast in die gebieden.” Zegt Cortel. Hij wijst er op dat dit in Nederland wel weer voor meer wateraanvoer zorgt.
De conclusie is volgens Marko Cortel dat er op dit moment nog geen zorgen zijn over de zoetwatervoorraad voor het westen van Nederland, omdat er nog steeds water ingelaten kan worden in de polders. Hij adviseert wel om de berichtgeving in de media in de gaten te houden.
Tekst: Co Schipper
Beeld: Susan Rexwinkel