Fotoserie: Walnoten kraken en persen in oude tanklokaal
De liefde voor walnoten is voor Jan Cremers en zijn vrouw Hanne nog pril. De ouders van Hanne stopten in 2000 al met het melken van koeien op de boerderij in Westerhoven. Jan en Hanne wilden graag een nieuw agrarisch bedrijf opstarten op de locatie, alleen hoe dat bedrijf er precies uit zou moeten zien wisten ze niet goed. „We hadden plannen voor het opfokken van jongvee voor een buurman maar door fosfaatrechten ging dat niet meer door. Het houden van pluimvee of varkens zagen we ook niet zitten”, vertelt Jan Cremers aan 38 afgevaardigden, waaronder verschillende boeren, uit provincie Utrecht. De groep had zich aangemeld voor de excursie naar de Hanne Hoeve georganiseerd door Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU).
Walnoten en Blonde d’Aquitaine
Toen de ideeën voor jongveeopfok in de ijskast gingen kwam de familie in aanraking met Cecile van Agtmaal die zelf walnoten voor particulieren kraakt, perst en verkoopt in Frankrijk. Zij maakte Jan en Hanne enthousiast over walnotenteelt. Vanwege haar leeftijd stopt Van Agtmaal in 2019 met haar ambachtelijke walnotenbedrijf en biedt ze de familie Cremers de kans om haar bedrijf, materiaal en (kleine) klantenbestand over te nemen. De bedrijfsplannen van de familie komen in een versnelling en ze planten 120 walnotenbomen op hun eigen huiskavel van 2,5 hectare. Ook beginnen ze met het kraken en persen van noten voor particulieren.
Naast de walnotenbomen houdt de familie zo'n tien stuks Blonde d’Aquitaine zoogkoeien. Die grazen zoveel mogelijk tussen de walnotenbomen en kunnen daardoor ook gebruik maken van de schaduw van de bomen. „Zeker tijdens de afgelopen warme dagen merken we dat het onder de bomen koeler blijft en de koeien daar graag staan.”
4000 kilo verwerkt
Afgelopen jaar hebben ze 4000 kilo walnoten verwerkt. 3000 kilo hebben de ondernemers aangekocht bij anderen en daarna zelf verwerkt en verkocht. De overige 1000 kilo walnoten hebben ze voor derden verwerkt. De oogst van de eigen walnoten is nog niet noemenswaardig omdat die bomen pas drie jaar staan. De olie verkopen ze in flessen van 200 milliliter voor 12 euro per stuk via een webshop en soms in pakketten. De prijs van walnotenolie ligt gemiddeld rond de 50 euro per liter. Maar verdienen ze daar ook wat aan? Met de verkoop van vlees en walnoten(olie) behalen ze een saldo van 2.500 euro per hectare. Daarvan komt twee derde uit de verkoop van walnoten(olie) en een derde uit de verkoop van vlees. Uitrekenen of agroforestry uit kan is moeilijk vindt Cremers. „De opbrengst per boom wisselt sterk. Daarbij moet je eerst investeren in de aanplant van de bomen terwijl de oogst pas enkele jaren later op gang komt.”
Professionaliseren
Doordat ze nog maar 2,5 hectare inzetten voor agroforestry en op afstand 1,5 hectare in gebruik hebben voor hooien is dat nog niet genoeg om van rond te komen. Zowel Jan als Hanne werken nog buiten de deur. Als ze op deze wijze wel een boterham willen verdienen zou het bedrijf moeten doorgroeien naar 60 hectare met 2,5 GVE per hectare. Doorgroeien naar zo’n bedrijf zouden Jan en Hanne best willen. „Ik zie alleen op dit moment geen mogelijkheden om in de buurt aan die hoeveelheid grond te komen”, zegt Jan. „Daarom willen we nu zover professionaliseren met het kraken en persen van noten voor derden dat wij als gezin er wat aan kunnen verdienen, én dat de klant er voor die prijs niet over nadenkt om zelf te starten met kraken en persen.”