‘Het complete ondernemerschap. Daar word ik blij van’
Dijkshoorn (21) is vierdejaars student Dier en Veehouderij aan Aeres Hogeschool in Dronten. Hij hoopt dit jaar af te studeren, hij moet alleen nog zijn afstudeerscriptie schrijven. „Verslagen maken is niet mijn ding", lacht hij. Rick beleefde veel plezier aan zijn minor ‘Ondernemen met natuur’, dat kan een onderwerp voor zijn scriptie worden, vervolgt de student. „Mijn interesse ligt bij natuurinclusief ondernemen. Bij natuurinclusieve veehouderij vormt een goede bodemkwaliteit de basis, in combinatie met onder andere vaste mest, kruidenrijk grasland en behoud van landschapselementen. Daarin zie ik mogelijkheden voor ons bedrijf.”
Fan van weidegang
Dijkshoorn werkt naast zijn studie volop mee op het ouderlijk bedrijf in Woerdense Verlaat, met 90 melkkoeien, 40 stuks jongvee en 52 ha land, waarvan 8 ha natuurland van Staatsbosbeheer. Op het bedrijf wordt volop weidegang toegepast, er wordt dag en nacht geweid, vertelt hij. Zijn ouders zijn op het moment van het gesprek op vakantie en dat betekent dat Rick en zijn zus Susan flink aan de bak moeten. De trekker met maaier staat al klaar; in principe doen de melkveehouders al het landwerk zelf, alleen het bij elkaar rijden van gras wordt deels aan de loonwerker uitbesteed, vooral bij land op afstand.
Ook op het bedrijf zelf wordt veel in eigen beheer gedaan. „We zijn redelijk technisch en handig", vertelt hij. Zijn vader en opa bouwden eigenhandig een konijnenstal die later is gebouwd tot jongveestal en ook voor de mechanisatie draaien de melkveehouders hun hand niet om. „Ik vind het een uitdaging om zelf dingen te maken. Ik heb het sleutelen van mijn vader geleerd, door als klein kind al om hem heen te lopen en vragen te stellen. We hebben een paar oude trekkers die we zelf onderhouden en repareren: van de motor tot de versnellingsbak. Het nadeel is wel dat dat heel veel tijd kost”, lacht hij.
Interesse in veevoeding
Bedrijfsopvolgers kiezen op Aeres Hogeschool vaak voor de studie Agrarisch Ondernemerschap en Dier en Veehouderij. Dijkshoorn koos voor de studie Dier en Veehouderij, een opleiding die minder de nadruk legt op bedrijfsovername. Een bewuste keuze? Ja en nee, zegt hij. „Ik heb altijd in mijn achterhoofd gehouden dat ik ook buitenshuis wil gaan werken. Ik wil actief en betrokken zijn bij de agrarische sector. Voor mijn gevoel is Dier en Veehouderij een wat bredere opleiding, meer richting advies en verkoop. Ik ben ook heel geïnteresseerd in veevoeding. Maar ik ben er wel achter gekomen dat ik geen voeradviseur wil worden. Het commerciële aspect spreekt mij niet aan. Dat past niet bij mij als persoon.”
Wat type melkveehouder betreft, laat Dijkshoorn zich niet in een hokje plaatsen. „Ik ben niet per se een koeienboer of een machineman. Het complete ondernemerschap, daar word ik blij van.” Hij is vastbesloten boer te worden op het ouderlijk bedrijf, ook al ligt dat op 800 meter van het Natura 2000-gebied Nieuwkoopse Plassen, waar het stikstofbeleid waarschijnlijk een rol gaat spelen. „Ik zie dat als een grote uitdaging en zie kansen voor een extensieve bedrijfsvoering in combinatie met het betrekken van de natuur bij het bedrijf. Daar ga ik mij voor inzetten.”
Serie over bedrijfsopvolging
De lijn van je ouders doorzetten of toch een nieuwe koers varen? Bedrijfsovername van een agrarisch bedrijf neemt een hoop nieuwe en grote keuzes met zich mee. Zoals welke kansen en ontwikkelingen zijn er in de sector en hoe spring je daarop in? Of welke methoden van je ouders neem je over en van welke neem je afscheid? Deze vragen en vele anderen komen de komende tijd aan bod in een serie op www.agraaf.nl waarin jonge boeren worden gevolgd in het proces van bedrijfsovername.