Zuid-Holland verwijdert spandoeken en vlaggen vanwege verkeersveiligheid

De provincie noemt het recht om te demonstreren een groot goed in ons land. ‘Dit recht heeft wel grenzen. Waar de veiligheid van anderen in het geding komt, waar het eigendom van een ander zonder toestemming wordt gebruikt, stopt dit recht’, zo meldt het provinciebestuur.
De afgelopen weken zijn er op verschillende plekken langs provinciale wegen, bruggen en kruispunten protestvlaggen en spandoeken verschenen. Deze vlaggen en spandoeken zijn een uiting van protest, geplaatst op of vastgemaakt aan eigendommen van de provincie. ‘Wij ontvangen veel meldingen over vlaggen en spandoeken die een gevaar kunnen vormen voor de verkeersveiligheid. Protestvlaggen die een direct gevaar vormden voor de verkeersveiligheid, bijvoorbeeld loshangende vlaggen, vlaggen die het zicht van camera’s blokkeerden of die het zicht op borden of verkeerslichten belemmerden, zijn inmiddels verwijderd.’
Afgescheurde vlag
Volgens de provincie is onlangs de eerste afgescheurde vlag op een rijdende auto terecht gekomen. ‘Hier moeten we als wegbeheerder en als verantwoordelijke voor de veiligheid op de weg een duidelijke grens trekken. Hoe langer de vlaggen en spandoeken blijven hangen, hoe groter de kans dat deze op enig moment losraken en daarmee een gevaar zijn voor de verkeersveiligheid.’
BVNL: 'Onzin'
Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) noemt het verwijderen van de boerenprotest vlaggen door de provincie Zuid-Holland ondemocratisch en dictatoriaal. „Wat een onzin om een paar protestvlaggen aan te merken als onveilig en daar ook het eigendomsrecht bij te betrekken”, aldus Van Haga, die stelt dat de provincie Zuid-Holland voorop lijkt te staan in de haat jegens hardwerkende boeren. Het BVNL-Kamerlid wijst daarbij op het feit dat de provincie Zuid-Holland aan het voorsorteren is de veeteelt te elimineren.
„Gedeputeerde Staten heeft op 11 juli, dus heel stiekem tijdens de eerste maandag van het zomerreces, de subsidieregeling verplaatsing en beëindiging veehouderij Zuid-Holland bekend gemaakt. Deze regeling voert het stikstofbeleid van het kabinet Rutte/Kaag uit. Veehoudende landbouwbedrijven moeten hun bedrijf verplaatsen of beëindigen. Gezien de beperkte ruimte in de provincie, betekent dit de facto het einde van de veeteelt in Zuid-Holland, waar zich nu nog circa 1800 veehouderijen bevinden,” aldus Van Haga, die stelt dat stikstof een door de politiek gecreëerd probleem is. „Als we de ons zelf opgelegde Natura-2000 regelgeving loslaten, kunnen boeren blijven boeren en kunnen we binnenstedelijk de broodnodige huizen bouwen. De woningbouw ligt, ten tijde van een gigantische woningnood, namelijk ook nagenoeg stil door deze stikstofhoax.”
Statenverkiezingen 'referendum'
BVNL ziet de Statenverkiezingen maart als referendum over stikstofbeleid. „BVNL doet in maart in alle provincies mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. Deze zijn cruciaal om het wanbeleid van het kabinet Rutte/Kaag een halt toe te roepen”, aldus Van Haga.
Verwijderen
De provincie Zuid-Holland roept iedereen die protestvlaggen of spandoeken heeft bevestigd op een plek die niet van hem of haar is, op om deze vóór 5 augustus 2022 te verwijderen. De provincie is namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van iedereen in het verkeer. Wat er na die datum nog hangt, wordt verwijderd. De kosten die gemoeid zijn met het veilig verwijderen van alle vlaggen lopen op tot tienduizenden euro’s, volgens het provinciebestuur.