Inrichting Nieuwe Waterweg spil in strijd tegen verzilting Zuid-West Nederland
Maandag 18 juli trad het besluit Klimaatbestendige Water Aanvoervoorziening (KWA) in werking, voor de vierde keer deze eeuw. Dit vanwege de voortdurend dalende zoetwateraanvoer via de Rijn. Maar dit KWA-beleid kan volgens de NAV veel effectiever dan de huidige invulling.
Volkerak Zoommeer
In het kader van het huidige KWA-beleid zette het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden (ZH) het gemaal De Aanvoerder aan in haar werkgebied. Dit gemaal pompt zoet water uit het Amsterdam-Rijnkanaal naar het westen van Nederland. Samen met de aanvoer van extra zoetwater uit de Lek voorkomt dit zoetwatertekort en dreigende verzilting in West-Nederland.
In het stroomgebied van waterschap Scheldestromen profiteren telers op Tholen en Sint-Philipsland van zoetwater dat via het Volkerak Zoommeer tegen betaling aan hen ter voor beregeningsdoeleinden ter beschikking wordt gesteld. Elders tussen de Wester-en Oosterschelde resteert telers alleen nog gebruik te maken van zelf aangelegde zoetwaterbekkens, druppelirrigatie en (vervroegde) oogst van gewassen.
Steun van waterbouwkundigen
Volgens NAV-voorzitter Teun de Jong heeft deze invulling van het besluit Klimaatbestendige Water Aanvoer (KWA) gigantische zoetwaterverspilling tot gevolg. Zoetwaterafvoer van de grote rivieren in de Nieuwe Waterweg (het laatste stuk van de verbinding van Rotterdam met zee) in een grote spaarbekken opvangen is veel effectiever. De NAV weet zich gesteund door o.a de visie van waterbouwkundige ingenieurs onder leiding van Frank Spaargaren, die in 2014 in een Deltaprogramma-rapportage aan de regering benadrukten hoe cruciaal de inrichting van de Nieuwe Waterweg is. Niet alleen voor de zoetwatervoorziening, maar ook voor de waterveiligheid in Zuid-Holland en Zeeland.
„Tot nu toe is de getijdenwerking in de Biesbosch (een uniek Nederlands natuurgebied, red) doorslaggevend in de discussie om de Nieuwe Waterweg open te houden”, legt NAV-voorzitter Teun de Jong uit. „Maar de verziltingsproblematiek neemt door de klimaatverandering snel toe. Dat vereist heroverweging.”